Україна працює над створенням великої справи про геноцид, — генпрокурор Костін

Україна працює над створенням великої справи про геноцид, — генпрокурор Костін

Російські злочини на окупованих українських територіях, включаючи масові вбивства в Бучі, свідчать про модель геноцидної поведінки, яка має розглядатися всередині країни та у Міжнародному кримінальному суді.

Про це заявив генпрокурор України Андрій Костін в інтерв’ю Reuters через два роки після масового вбивства мирних жителів у місті Буча.

Офіс генпрокурора зафіксував понад 125 тис. передбачуваних військових злочинів російських військ, тисячі з них – у Бучі.

За словами Костіна, прокуратура України судила та засудила 25 росіян за військові злочини в Київській області.

"Ми переконані, що це не поодинокі випадки, і, з нашого погляду, багато з них мають ознаки геноциду", - сказав він.

Костін сказав, що розслідування посилили міжнародну справу про геноцид, оскільки ордери на арешт у МКС вже є підґрунтям військових злочинів і більш поширених злочинів проти людства.

"Як на звільнених, так і на окупованих територіях "ми бачимо елементи геноциду в багатьох скоєних злочинах, і ми бачимо їх як модель поведінки росії", - сказав Костін у кулуарах конференції з питань правосуддя в Гаазі.

"У нас вчиняються однакові злочини, однакові камери тортур, однакові вбивства, катування, сексуальне насильство, жорстоке поводження, примусове незаконне утримання, примусова депортація, грабунки... І всі ці злочини вчинялися різними військовими частинами, і протягом усього цього часу", – сказав він про російські злочини.

За словами Костіна, наразі є ширший масив доказів на підтримку звинувачення у геноциді українців, який має зачепити командування до російського військового та політичного керівництва та переслідуватися в Україні та в Гаазі.

Костін підкреслив, що ці злочини повторювалися після Бучі, навіть коли ці події широко висвітлювалися ЗМІ, що не дало можливості російським лідерам пізніше стверджувати, що вони не знали.

"Ми працюємо над створенням великої справи про геноцид заради жертв і тих, хто вижив", - сказав він. - "Для українців було б дуже важливо побачити вирок щодо геноциду в міжнародних судах, але для цього потрібна тривала підготовча робота і дуже суттєве розслідування".

Нагадаємо, експерти ООН підготували чергову доповідь щодо широкомасштабних порушень прав людини в Україні з боку російських військових. У документі в подробицях розповідається про тортури українських військовополонених, а також нещадні обстріли і бомбардування цивільного населення країни.

Свідчення доповіді отримані від сотень очевидців — українських військовополонених і російських солдатів, які дезертували, яких слідчим ООН вдалося опитати під час багатьох візитів в Україну.

Автори документа дістають висновку, що щодо ув'язнених широко поширені систематичні тортури: їх регулярно б'ють, катують електрошоком і навіть завдають каліцтва.