Шахрайства досі актуальні! Поліція попереджає!

Шахрайства під виглядом псевдо поліцейських по схемі «Ваш родич потрапив у біду» – цей сценарій майже хрестоматійний. Зазвичай, жертвами такого виду шахрайства стають літні люди. «Ситуації», в які потрапляють їх «псевдо близькі» можуть бути різні. Це і «затримання поліцією», і винність в ДТП, або ж необхідність термінового лікування, в результаті аварії ... Шахраї, як правило, б'ють на емоції і переконують: діяти потрібно терміново, і кожна секунда затримки може коштувати життя. Завдання афериста - викликати стрес і змусити людину, вимкнувши розум, керуватися емоціями.


ЩО РОБИТИ?
1. Не реагувати на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками поліції і вимагають грошей за свої «послуги».
2. Не довіряти незнайомцям, які телефонують на мобільний або стаціонарний телефони, на слово. Перед тим, як почати панікувати, задайте якомога більше питань людині, яка вам дзвонить. Аналізуйте все почуте. Іноді достатньо лише одного питання - «В яке місто дзвонять?», щоб співрозмовник по той бік слухавки завершив діалог.
4. Не поспішайте перераховувати гроші на вказаний номер або віддавати їх особі, яка прийшла за ними - все це різновиди вдало вибудуваної схеми. Скажіть, що вам потрібен час на те, щоб зібрати необхідну суму, хоча б кілька хвилин. Використовуйте цей час, щоб зв'язатися зі своїми близькими і порадитися з кимось із знайомих, і розібратися в ситуації.
5. Зазвичай шахраї тиснуть на психіку. Щоб утримати емоції під контролем, приберіть трубку від вуха і порахуйте до десяти. Після цього все почуте буде сприйматися з більш холодною головою.
6. Отримати інформацію щодо родича, який «потрапив» у поліцію можна зателефонувавши за номером «102».


SMS: «ВИ ВИГРАЛИ АВТОМОБІЛЬ!»
Отримати зненацька авто або інший цінний приз - мрія чи не кожного. Шахраї, як професійні психологи, переконують у надзвичайно вигідній пропозиції. І найголовніше - в тому, що скористатися нею можна лише в цю хвилину, не маючи часу на роздуми. Мовляв, з хвилини на хвилину Фортуна може вибрати іншого. І люди, окрилені щастям і думкою «А раптом?», - стають жертвою шахраїв.

При цьому, «виграти» можна не лише авто, а й побутову техніку, поїздку за кордон тощо. Проте, перш ніж виконувати умови «акції», переконайтеся в достовірності інформації.
Перед тим, як перераховувати кошти, запитайте у себе - «як можна щось виграти, не приймаючи участі в акції?».