Родинні таланти

Родинні таланти

Підкоряти Парнас цього літа вони відправилися разом – мати та син. Марина та Кирило Провоторови з Сєвєродонецька Луганської області. Йдеться про фестиваль-конкурс поезії та авторської пісні «Ірпінський Парнас», що його вже втретє проводять поблизу столиці Національна спілка письменників України та місто Ірпінь. Серед засновників й редакція газети «Ірпінський вісник» та місцевий клуб авторської пісні «Ключ».

Хвилювалися обидва. Адже до журі фестивалю увійшли відомі поети лауреат Шевченкіської премії Анатолій Кичинський й Володимир Гутковський, поетка і перекладачка з Болгарії Анна Багряна, популярний автор та виконавець Сергій Лазо. Взяти потрібну тональність Провоторовим допомогли знайомство з іншими учасниками з усієї України та закордону, в тому числі родинними, прогулянки новою наберіжною, чудовим парком, сама атмосфера Будинку творчості письменників, який знав майже всіх класиків української літератури ХХ століття.

–Навіть згадали власні дитячі роки, – каже Марина. – Коли були біля будинку, де виріс автор «Незнайка» Микола Носов.

Й ось – конкурс. Кирило виконав під гітару нову пісню, слова й музику якої написав сам. Він співав про свою рідну Луганщину, про те, що її землю зараз «вкриває свинець». Розчулив багатьох, особливо землячку – секретаря НСПУ по роботі з молоддю Богдану Гайворонську. Це її мамі, теж поетесі, моїй добрій знайомій Ганні Гайворонській належать слова, які стали візитною карткою нашого краю: «Луганщина – світанок України». Звісно, того вірша було написано в мирні часи.

–А я вболівав за маму, - говорить Кирило, – Вона, працюючи інженером автоматизованої системи на нашому «Азоті», перемогла в місцевих поетичних конкурсах, за допомогою профкому випустила книжки зі своїми віршами, А новий присвятила моїй молодшій сестричці Риті: «Ранішні промінчики дивляться в віконце, та своє у мене – солоденьке сонце!».

Марина одержала на фестивалі диплом, а Кирило зайняв перше місце в номінації "Авторська пісня". Незабаром поїхав на інші конкурси, де теж увійшов до числа переможців. Між іншим, він, крім звичайної, закінчив з відзнакою музичну школу, грає й на скрипці саксофоні. Заснував рок-гурт MENTHOL, який став популярним серед молоді. Зараз перейшов на другий курс Київського національного університету будівництва та архітектури. Вчиться на архітектора, двічі посідав призові місця у студентських олімпіадах.

У Марини та її чоловіка Дениса троє дітей. Середній син Ярослав також навчається у музичній школі, опановує барабани, мріє приєднатися до брата. Донька спробувала себе на сцені у Палаці культури хіміків як танцівниця. Денис, як й дружина, інженер за фахом, жартує, що ніяково себе почуває серед таких талантів. А рідні відповідають йому з любов’ю: «У тебе найважливіший талант – голови сім”ї».

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України