Теми для дискусій та логістика на Фестивалі думок 2020

Теми для дискусій та логістика на Фестивалі думок 2020

Опублікована оновлена програма Фестивалю думок 2020:

Фест змінює громаду. Історії успіху, які відбулись завдяки локальним фестивалям.

Розвиток місцевих громад не можливо уявити без масових культурних заходів, простіше кажучи без фестивалів. Ми всі знаємо, що фестиваль це добре, а от як само він впливає на суспільство або населенний пункт, не завжди замислюємось. На дискусії поговоримо про те, як фестивалі змінюють громади в яких вони відбуваються, які історії успіху відбулись завдяки ініціативним людям, що створили той, чи інший фестиваль.

Я у мами активістка

Активіст — заняття, яке не схвалює мама? Поговоримо про те, чому іноді не можна не бути активістом, чому люди йдуть працювати у громадський сектор, як побудувати професійну кар'єру, починаючи з волонтерських проєктів у ГО та як формується ціннісний підхід до робочих процесів.

ЖЕК vs ОСББ: за чим майбутнє?

Підчас дискусії поговоримо про те, що змінилося в Україні з реформою ЖКГ, куди зникли ЖЕКи і що прийшло замість них. Подискутуємо навіщо створювати ОСББ, спробуємо розібрати його плюси та мінуси. Дізняємося про те, що чекає багатоквартирні будинки у майбутньому і як обрати найкращий шлях для свого багатоквартирного будинку.

Вивчаємо ЄС у школі – вимога часу чи внесок у майбутнє

Чи відрізняється сприйняття ЄС у школах сходу і заходу, півдня і півночі України? для чого сучасним школярам знати про ЄС? як розповісти про західні цінності, не створюючи нові предмети? Впродовж дискусії ви зможете почути думки і історії вчителів зі сходу і заходу, центру, півдня і півночі України. Сподіваємось, ви додасте свою цікаву історію:)

Життя в окупації. Тест на СOVID-19 як тест на права людини

У березні цього року були запроваджені перші обмеження перетину КПВВ з окупованими територіями. Ці обмеження були запроваджені і українською стороною, і окупаційними адміністраціями. Фактично це був перший випадок масового обмеження свободи пересування. При цьому карантинні обмеження, які запроваджувалися українською владою, були різними для різних окупованих територій. На дискусії поговоримо про те, як обмеження свободи пересування вплинуло на людей, які живуть в окупації або мають потребу в’їхати на окуповану територію? Які процеси відбувалися на окупованих територіях Криму та Донбасу? Що зробила і чого не зробила Україна для безпеки своїх громадян?

Право на доступ до суду та документів без дискримінації у Донецькій та Луганській областях

Поговоримо про доступ до ідентифікаційних документів та суду на Донбасі без дескримінаціі. Розкажемо хто такі ромські посередники та їхню роль у доступі ромських сімей до свідотсв про народження, соціальних та медичних послуг. Підчас дискусії пройде презентація чатботу у вайбері який допомагає людям дізнатися алгоритм отримання паспрота. Крім того поговоримо про право на доступ до суду ВПО та жителів і жительок тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Нерівний бій. Критичне мислення проти фейків.

Критичне мислення - новий чорний. Кажуть, що воно потрібне терміново і всім. Бо ніби-то воно врятує і від пропаганди з Росії, і від галочки “не за того кандидата” на виборах, і від фейків - хоч до рани прикладай. Але чи настільки воно дієве? Чи впливають фактчек, тренінги чи література на розвиток критичного мислення? А чи впливає критичне мислення хоч на щось в нашому житті. Розбиратимемося разом з VoxCheck - першим класичним фактчек проектом України.

"Магія символів: що варто знати громадам”

Їхати чи залишатися: чи бачить себе молодь агентами змін громади?

Молодь завжди шукає нові можливості. Хтось їде до найближчого обласного центру чи Києва, хтось прагне подорожувати світом. Але чи дійсно немає можливостей та перспектив для розвитку у своєму місті? Відповіді щодо Сєвєродонецька допоможе знайти мапа молодіжних активностей „Сєвєр змін“.

Інфраструктура та інвестиції: скільки грошей потрібно, щоб „оживити“ Луганщину та Донеччину

(Не)безпечні вибори: чи будуть ВЦА ефективніші за міські ради

Чи є дієвим процес позиціонування Луганщини?

А що Ви знаєте про культурну дипломатію? Який взаємозв’язок між поняттями «айдентика», «промоція регіону» та «брендинг»? Що потрібно для успішного позиціонування регіону? Цікаві спікери, жвава дискусія та наприкінці обговорення промоційного проєкту «Вироблено на Луганщині. Луганщина Моя».

Перед ґратами. Наскільки ефективними є альтернативні форми покарання?

У суспільстві існує стереотипне уявлення про покарання злочинця: скоїв злочин – потрапив у в’язницю. Але наскільки цей метод ефективний, та чи завжди він має застосовуватися? Невже сірі стіни камери – це єдиний засіб впливу на правопорушника. Саме пробація забезпечує виконання більш лояльного покарання, у рамках якого людині надається можливість змінитися без ізоляції. Адже кожному з нас інколи потрібна підтримка і допомога. Саме наша небайдужість здатна врятувати повноцінне життя людини, яка оступилася, але усвідомила свої помилки і щиро прагне до позитивних змін. На дискусії поговоримо про те чи можлива пробація, як альтернативну форму покарання, чи безпечно залишати злочинця у суспільстві, без ізоляції, та яка може бути участь людей у реалізації функції пробації.

Уроки доброти - потрібні чи ні?

На дискусії поговоримо про те, який зв'язок між доброзичливим ставленням до тварин та людяністю взагалі? Чи потрібно вчити дітей бути добрими? Який урок дивовижним чином впливає на львівських школярів та змінює їх накраще? Спікери розкажуть про свій досвід роботи з дітьми та що можна запровадити в наших школах, аби діти знали про те, як важливо ставитися з добротою до тварин.

"Коли я виросту, теж піду на війну, як тато": як розірвати це хибне коло.

У викладанні новітньої історії України перед вчителями стоїть багато викликів, пов’язаних із чутливими й болючими темами останніх десятиліть, зокрема із питаннями збройної агресії Російської Федерації проти України у 2014-2020 рр. Специфіка вивчення з підлітками тем збройного конфлікту та окупації частини Луганської і Донецької областей викликана присутністю цих питань в сучасному інформаційному полі. Підчас дискусії, поговоримо про те, як знайти баланс між вимогами навчальних програм щодо знань перебігу збройного конфлікту та виробленням ціннісного ставлення підлітків у дискурсі героїзації української армії і будівництва миру з повагою до прав людини та її гідності. Висвітлемо питання того, як сучасні виклики вимагають від вчителів відповідної професійної компетентності. Запрошуємо до дискусії вчителів історії, бібліотекарів, методистів, представників відділів освіти.

Шлях до успіху: чи варто ризикувати?

Підчас дискусії спробуємо спільно сформулювати поняття успіху в житті. Мова піде про сучасні підходи до успіху, виходячи з особистих потреб та запитів суспільства, світу, України, Луганщини. Обговоримо конкретні проблеми, приклади, досвід, доцільність виходу із зони комфорту заради успіху, моделі та критерії поведінки. Знайдемо відповіді на гострі питання, визначемо спільні рішення та висновки.

Напади на громадських активістів та мирні зібрання. Порушення прав людини в Україні та Білорусі

Активні люди роблять багато добрих справ, протидіють незаконним діям влади, змінюють світ на краще — але через свою активну громадянську позицію, можуть відчувати тиск чи навіть напади які загрожують їх життю та здоров'ю. Поговоримо про випадки загроз активістам та участь в цьому держави, згадаємо що відбувається в Україні та Білорусі в останній час. Ким виступають ці держави для своїх громадян — захисниками чи агресорами? Тема про те, як важливо для майбутнього наших країн, захистити саме громадянське суспільство в Україні та Білорусі.

Як розвинути громаду? Бачення майбутніх змін в Сєвєродонецьку.

Обговорення слабких та сильних сторін громади, можливостей та загроз. Спробуємо зрозуміти, що необхідно зробити, щоб використовувати сильні сторони громади для її розвитку. Побороти слабкі сторони та обійти загрози. Використовувати можливості для майбутнього розвитку громади. Трансформувати громаду через нове бачення майбутніх змін. Запрошуємо всіх, кому цікава участь в обговренні стратегії розвитку Сєвєродонецької територіальної громади до 2027 року.

Як зробити місто привабливим для туристів?

Все більше і більше великих і малих міст світу вступають в боротьбу і конкуренцію за право обслуговувати туристів, залучають грошові потоки, створюють робочі місця, розвивають культуру, і тільки Сєвєродонецьк, не звертає на ці можливості ніякої уваги, традиційно розраховуючи на відродження великої промисловості. Що повинна зробити громада, що би туризм міг стати прибутковою частиною міського бюджету?

Osvita-online — чи був цей досвід корисним?

Для реалізації найкращих онлайн-практик потрібна злагоджена співпраця всіх учасників освітнього процесу. Під час дискусії обговоримо досвід онлайн-навчання навесні 2020 року, а також:

  • проаналізуємо сучасний цифровий контент для дистанційного навчання;
  • порівняємо та проаналізуємо освітні моделі навчання;
  • розглянемо практичні приклади ефективної підготовки дітей до онлайн-навчання;
  • визначимо, за рахунок чого ми можемо досягти більшої злагодженості дій та взаєморозуміння під час організації онлайн-навчання.

Мери російської весни: чи несе місцева влада відповідальність за події 2014?

"Минуло шість років після захоплень Слов’янська, Лисичанська, Сєвєродонецька та інших міст Сходу України. Проте, і досі чимало запитань залишаються без відповіді. Яку відповідальність має нести місцева влада захоплених в минулому міст? Чи варто чекати подібної бездіяльності? Якою має бути реакція місцевої влади, щоб уникнути «російської весни» в майбутньому? Намагатимемось розібратися на прикладі Слов’янська, Сєвєродонецька та Лисичанська."

Луганщина – смачна!

Традиційна кухня України: чим пригощають на Луганщині? Українці – привітний і гостинний народ, який вміє нагодувати так, щоб щедрий стіл запам'ятався, змусив повернутися або спонукав гостей приготувати національні страви у себе вдома. Рецептів усіляких смаколиків у нас тисячі, адже навіть борщ у різних куточках країни готують абсолютно по-різному. Поговоримо про регіональну кухню Луганщини, якою смакотою славиться наш регіон.

6 вересня, Фестиваль думок біля підтопленого кар’єру (поруч із Лисичанським желатиновим заводом), з 14:00 до 17:30.

Чому виник лисичанський «Гранд каньйон»? Корупційна складова вугледобувної копанки. Екологічний стан регіону.

Повна програма: https://bit.ly/festdumok2020
 

Логістика на Фестивалі думок 2020
5 вересня,  місто Сєвєродонецьк, площа Перемоги

Як діяти під час фестивалю:

  • Будь ласка, приходьте на свою локацію десь за 15-ть хвилин до початку своєї дискусії (звісно можна і раніше, головне не пізніше)). На локації будуть волонтери, які допоможуть вам зорієнтуватись.
  • Перед тим як йти на локацію, отримайте бейдж у дівчат на умовній рецепції фестивалю (зонтик біля пам’ятника). Реєструватись ніде не треба, просто берете бейджі з картою фесту та програмою, в цьому році вони для всіх однакові.
  • Дівчатам на рецепції ви можете задати будь-яке питання і отримати на нього відповідь))
  • На фестивалі буде організована візуалізація логістики з табличками біля локацій (1, 2, 3, 4) і великими картами локацій і програмами біля рецепції. Просимо вас звертати увагу на цю інформацію і приходити до потрібних майданчиків до часу вашої дискусії.
  • На кожному майданчику буде колонка з мікрофонами. І в окремих випадках, для тих хто заявляв, телевізор. Також місце для спікерів з модераторами і місця для глядачів-учасників. Майданчики обладнані великими наметами.
  • Просимо всіх бути в медичних масках, та тримати дистанцію один від одного 1-1,5 метри. Всі локації будуть обладнані антисептичними засобами, а стільці будуть розміщені на безпечній відстані. Якщо у вас немає своєї маски, волонтери можуть вам її дати.
  • На всіх локаціях буде питна вода та одноразові стаканчики.

Всі організатори із задоволенням дадуть відповідь вам на всі ваші запитання. Але ми просимо вас діяти по можливості самостійно, приходити на свою дискусію, користуватися картою і програмою.

Будь ласка, підпишіться на івент Фестивалю в ФБ Фестиваль думок 2020 та на сторінку Фестиваль думок та радьте це зробити своїм друзям та колегам.

Загальний графік фестивалю:

1 вересня - 4 вересня – онлайн на цій сторінці Фестиваль думок
5 вересня - офлайн дискусії у парку в центрі Сєвєродонецька
6 вересня - офлайн дискусії на виїзній локації – біля затопленого вугільного кар’єру неподалік від Лисичанська

Для друзів та знайомих пропонується попередня реєстрація учасників на фестиваль, всім хто зареєструвався, ми будемо надсилати оперативну інформацію про події фестивалю: https://bit.ly/opinionfestival2020
Але звісно, на Фестиваль думок можна приходити будь кому.