Будмайданчики Сєвєродонецька: спорт, екологія, цивільний захист

Будмайданчики Сєвєродонецька: спорт, екологія, цивільний захист

На двох об’єктах Сєвєродонецька – у самому центрі міста, поруч з ТЦ «Джаз», та на заплаві річки Борова – нещодавно майже одночасно розпочалися підготовчі роботи. Що побудують в цих місцях та коли чекати на завершення реалізації довгоочікуваних проєктів, розповів Олександр Стрюк, керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації

– Почнемо з центру мiста. Розмови про реконструкцiю майданчику навпроти торговельного центру «Джаз» велися багато рокiв. I ось, нарештi, справа зрушила з мертвої точки. Розкажiть про започаткований проєкт.

– Назва проєкту – «Будiвництво стадiону з комплексом спортивних майданчикiв, розташованих в кварталi 49-а мiста Сєвєродонецька». Проєктували його ще за часiв мiської ради, але ми його актуалiзували цьогоріч, тож це новий проєкт.

Загальна його вартiсть трохи бiльше 55 млн грн. Проєктом передбачається будiвництво футбольного поля, чотирьох тенiсних кортiв, баскетбольного майданчику, скейт-парку, майданчику з вуличними тренажерами, дитячого майданчику, скеледрому, роллердрому, бiгових дорiжок, зони вiдпочинку – тобто всiєї необхiдної iнфраструктури для якiсного функцiонування ДЮСШ, що розташована поруч.

До речi, коли закладалося мiсто Сєвєродонецьк, ця територiя з самого початку планувалася як базовий майданчик спортивної школи, тож ми вирiшили використати її за початковим задумом мiстобудiвникiв.

Окрiм спортивних об’єктiв, там буде збудовано допомiжну будiвлю, прокладенi необхiднi iнженернi мережi, облаштовано автостоянки та огорожi, проїзди, пiшохiднi дорiжки.

Також на територiї, що сягає бiльше 2 га, будуть проведенi роботи з благоустрою та озеленення.

– Наразi лише третина майданчику огороджена i там ведуться роботи. Чому так?

– Проєкт доволi великий за обсягами фiнансування, тож ми подали його на конкурс ДФРР. Цього року вiн не потрапив до перелiку проєктiв, що фiнансуватимуться за кошти ДФРР та спiвфiнансування з мiсцевого бюджету. Але трохи бiльше 19 млн грн з державного бюджету цього року ми отримали на його реалiзацiю. Це – пряма державна субвенцiя на розвиток спорту, саме на цей проєкт.

– Що планується побудувати за цi кошти?

– За кошти державної субвенцiї буде побудована адмiнiстративна будiвля з тренерськими кiмнатами, роздягальнями, душовими; футбольне поле; роллердром та огородження. Будiвництво цiєї частини комплексу буде завершено вже цього року – вiдповiдно до укладеної з пiдрядником угоди, кiнцевий термiн виконання робiт – грудень 2021.

– Яка подальша доля проєкту?

– У подальшому передбачається державне фiнансування i фiнансування з мiсцевого бюджету. Ми знову подали цей проєкт на конкурс ДФРР на 2022 рiк, i впевнені, що наступного року вiн буде профiнансований. А сума, передбачена цьогорiч у мiсцевому бюджетi на спiвфiнансування проєкту, за зрозумiлих причин, буде перенесена на 2022 рiк.

Щодо строкiв – будiвництво за проєктом розраховане на два роки, тож незабаром мешканцi Сєвєродонецька матимуть змогу займатися спортом i вiдпочивати у сучасних умовах у центрi мiста.

– Давайте поговоримо про ще один проєкт, який наразi стартував в околицi Сєвєродонецька, – реконструкцiю греблi на рiчцi Борова. Що ми побачимо там?

– Про тематику проєкту говорить його назва – «Сприяння розвитку туристичної iнфраструктури мiста Сєвєродонецька Луганської областi шляхом вiдновлення гiдрологiчного та санiтарного стану р. Борова з реконструкцiєю iснуючої водозливної греблi».

Проєктом передбачено вiдновлення бетонної греблi, будiвництво шлюзу-регулятора, облаштування автомобiльної дороги та майданчика, озеленення та облаштування зони вiдпочинку, придбання туристичного обладнання.

– Скiльки коштуватиме проєкт?

– Загальна вартiсть проєкту – понад 29,5 млн грн, з яких кошти ДФРР – 22,26 млн, кошти Сєвєродонецької МТГ – майже 7,3 млн грн.

– Коли його буде реалiзовано?

– Проєкт розрахований на три роки.

Наразi роботи на рiчцi Боровiй знаходяться на пiдготовчому етапi – триває зняття шару ґрунту, видалення зайвих рослин, роботи зi створення обхiдного русла. За 2-3 тижнi почнуться загальнобудiвельнi роботи.

У 2022 роцi планується побудувати греблю, далi – створити всi умови для рекреацiйної зони, тобто органiзувати пляжi, зони вiдпочинку тощо.

– Чим важлива для громади реконструкцiя греблi?

– Як я вже зазначав, на метi – покращення туристичної привабливостi. Але я впевнений – важливiсть проєкту набагато глибша.

Що ми маємо сьогоднi? Поступову змiну клiмату на бiльш засушливий, вiдповiдно – жахи минулорiчних пожеж, обмiлiння невеличких рiчок. I все це на фонi проблем цивiльного захисту, що виникли в останнi роки. Серед них, наприклад, вiдсутнiсть пожежних водойм.

На мiсцi, де планується реконструкцiя, колись була капiтальна дамба, яка пiдтримувала водний баланс рiчки Борова. Рокiв із 10 або бiльше тому її зруйнували через великий паводок. Тодi це було потрiбно зробити, але у поточних умовах необхiднiсть її вiдновлення – безумовна.

За реалiзацiї цього проєкту ми не лише покращимо туристичну iнфраструктуру громади, створивши на заплавi Борової рекреацiйну зону, але й зробимо кроки для захисту мiста вiд пожеж: облаштуємо водойму, яку можна буде використовувати у разi стихiйного лиха.

Глобально – за проєктом буде вiдновлено гiдрологiчний та санiтарний стан рiчки Борова, реконструйована наявна водозливна гребля та створенi водосховища на околицi мiста.

Локально реалiзацiя проєкту надасть змогу збiльшити кiлькiсть туристiв, зокрема із обмеженими можливостями; оздоровити довкiлля, вiдкрити новi можливостi для пiдприємництва у регiонi i навiть здiйснювати пiдпитку водою з рiки озера Паркове.

Тож результати проєкту будуть сталими i корисними для мешканцiв територiальної громади.