“Працюємо без вихідних, смерть тут наступає швидко”, - пошуковець про роботу на Донбасі

Пошуковець Олексій Юков

Керівник пошукового загону “Чорний Тюльпан” Олексій Юков до початку війни ідентифікував та перепоховував зниклих безвісті солдатів Другої світової війни, в нинішній реальності - збирає тіла загиблих в Луганській та Донецькій областях. Як розповідає чоловік в інтерв'ю “BBС”, росіян гине втричі більше.

“Я вже втратив лік тілам, знайденим на Донбасі за останні 5 місяців. Десь 300, а може й більше”.

Олексій і його помічники виконують свою роботу, пересуваючись на білому фургоні-рефрижераторі, позначеному червоним хрестом. Вони часто їдуть назустріч небезпеці, щоб зібрати тіла й останки загиблих українських і російських військових та мирних жителів.

"Ми працюємо без вихідних. Постійно. Ми їздимо, досліджуємо, перевозимо, шукаємо, весь час".

“Це жахлива робота - викопувати розкладені тіла російських солдатів, похованих у неглибоких траншеях, або збирати їхні рештки зі спаленої бронетехніки, - розповідає Олексій.

За даними ООН, понад 5000 українських мирних жителів були вбиті після вторгнення Росії в лютому. Офіційних даних про кількість загиблих українських військових немає, проте міністр оборони Олексій Рєзніков назвав пікову цифру - до 100 на день. Радник голови ОП Михайло Подоляк казав у червні про 100-200 загиблих щодня.

“Російська тактика нагадує Першу світову війну”.

Олексій каже, що для нього ця цифра звучить реалістично. Але він вважає, що росіяни втрачають утричі більше.

“Один український військовий, з яким ми спілкувалися, який воював у Сєвєродонецьку, сказав, що російська тактика нагадує Першу світову війну - хвилі їхньої піхоти біжать під град куль. Кожен український військовий, з яким ми спілкувалися, говорив, що вірить у перемогу. Навіть у частинах, які зазнали бойових втрат у понад половину військ”, - каже пошуковець.

"Ця війна зруйнувала життя, яке ми мали і яке ми будували".

Свою однорічну доньку Олексій не бачив вже багато місяців.

"Ця війна зруйнувала життя, яке ми мали і яке ми будували. Тебе наздоганяє відчуття порожнечі всередині. Смерть на Донбасі приходить швидко. Російські снаряди прилітають за лічені секунди, війська РФ випускають їх у промислових кількостях”, - каже Олексій Юков.

Про те, як українські військові боронили Сєвєродонецьк, Рубіжне та Лисичанськ розповів командир роти батальйону “Свобода” Володимир Ращук.