“Сєвєродонецьк - це Україна!!!” - історик Валерій Негматов до річниці визволення міста від російських окупантів

Комбат "Чернігова" Роман Піцків біля міськвідділу міліції

22 липня - восьма річниця визволення Сєвєродонецька від російських окупантів. До річниці публікуємо текст Сєвєродонецького історика Валерія Негматова.

19 липня 2014 року Національною гвардією, добровольчими батальйонами, Збройними силами України було розпочато спільну операцію по звільненню стратегічно важливого транспортного вузла Лисичансько-Сєверодонецької агломерації.

Рубіжне було звільнено 21 липня.

Сєвєродонецьк було визволено українськими військами 22 липня 2014 р. під час запеклої перестрілки із застосуванням стрілецької зброї, гранатометів і важкої бронетехніки.

Зі сторони Рубіжного місто звільняла зведена група ГУ МВС у Луганській області спільно з батальйонами міліції особливого призначення «Чернігів», «Луганськ-1» і батальйоном «Айдар».
Зі сторони Смолянинове в місто заходили 51-ша бригада і Нацгвардія - Криворізька окрема бригада охорони громадського порядку.

Вітання містян Криворізькій бригаді Нацгвардії біля міської ради

З четвертої ранку в Сєвєродонецьку було чутно інтенсивну перестрілку на блокпостах, вогонь вівся з танкових гармат та стрілецької зброї. Перестрілка почалася на блокпосту на виїзді на Рубіжне, продовжилася на Щедрищанському блокпосту, а потім в Метьолкіно та Сиротино. Містом «гасали» автомобілі з бойовиками.

О 13:44 міський ресурс «Северодонецк. Инфо» повідомив, що Сєвєродонецьк повністю перейшов під контроль української армії. Над будинком міськради вже майорить прапор України.

Український прапор над міською радою

Місто поступово «одягалося» у синьо-жовтий кольори. Державні прапори з'явилися біля міськради, Міського палацу культури та ДІАП. Прикрасили прапором навіть «дідуся Леніна».

Пам`ятник Леніну з українським прапором

У звільненні Рубіжного – Сєвєродонецька - Лисичанська відзначився командир окремої криворізької бригади охорони громадського порядку Національної гвардії України, полковник Олександр Радієвський, загиблий 23 липня під час бою за Лисичанськ. Посмертно Олександру Радієвському присвоєно звання генерал-майора.

Командир Криворізької бригади Нацгвардії О. Радієвський біля міської ради

Наприкінці липня 2014 р. прес-служба спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні наголосила лише на незначних руйнаціях при взятті українськими силовиками міста Сєвєродонецька.

Снаряд поцілив в дев'ятиповерхівку поблизу будівлі міліції

Відносно незначних руйнувань нашого міста під час визволення існує кілька версій. Перша - Сєвєродонецьк викупив у бойовиків або сам мер міста Валентин Казаков, або власник хімічного комбінату «Азот» Дмитро Фірташ. Друга - сторони зрозуміли, до якої катастрофи могло призвести влучення снарядів в хімічний гігант і домовились. Третя - бойовикам було тактично незручно обороняти місто в умовах відкритої місцевості, а також за браком важкої техніки (танки, гармати, міномети).

24 липня від незаконних збройних формувань і прихильників «русского мира» був повністю звільнений Лисичанськ.

Сєвєродонецьк був, є і буде українським!!!

Фото з архіву Валерія Негматова.