Проєкти підприємців з Луганщини зацікавили представників Хмельницької міськради

Проєкти підприємців з Луганщини зацікавили представників Хмельницької міськради

Підприємці з Луганщини Михайло Івонін та Валерій Воротінцев презентували свої бізнес-ідеї у рамках форуму «ТРИ RЕ-: REлокація, REінтеграція, REсоціалізація», який відбувся у Хмельницькому.

Про це повідомляє Луганська ОДА.

Житло – це першочергова проблема, з якою стикаються ВПО та приймаючі громади. Наразі Президент Володимир Зеленський доручив розробити місцеві програми забезпечення переселенців власними квадратними метрами.
Проте, таке будівництво потребує певного часу та значних ресурсів. Відомий сєвєродонецький бізнесмен Михайло Івонін має своє рішення – швидкорозбудовні будинки.

«Це не тимчасове житло. Конструктивне рішення дозволяє «зібрати» будинок будь-якої площі та конфігурації за тиждень, а жити в ньому зможуть декілька поколінь», - розповів він.

Будинок не потребує оздоблювальних робіт та відповідає усім стандартам енергоефективності. Вартість 1 кв. метру такого житла – від $400.

Про розгортання у Хмельницькому кікшерінгу (Kicksharing) – сервісу з оренди та спільного використання самокатів та планах по відновленню бізнесу на Хмельниччині розповів Валерій Воротінцев – власник мережі «Кофе-Панда» у Сєвєродонецьку.

Воротінцев

Проєкти викликали неабиякі дискусії та зацікавили й представників Хмельницької міськради, й Агенції регіонального розвитку.

Одночасно було обговорено й тему розвитку мережі ВПО-хабів, приміщення під які надали хмельницькі бізнесмени. Наразі вони розташовані у трьох громадах: Розсошанській, Антонінській та Грицівській. За підтримки програми розвитку ООН тут покращені умови проживання ВПО, придбано необхідну побутову техніку. Ремонтуються приміщення під «кімнати сімейного типу».

нарада

Наразі зацікавленість у розміщенні тут мешканців своїх громад висловили начальники військових адміністрацій: Кремінської – Олександр Дунець, а також Гірської – Олексій Бабченко, які взяли участь у заході.

«Ми зацікавлені в організації довгострокового проживання. Адже маємо зберегти людей, які після нашої Перемоги будуть працювати на благо Луганщини», - зазначив Олександр Дунець.

«Наразі у м. Золоте залишилось не більше 7% населення. Тому ми готові зібрати тут наших луганчан, допомогти створити їм комфортні умови проживання, щоб потім було кому повертатись до Луганської області», - підтримав колегу Олексій Бабченко.

Він також анонсував відкриття гуманітарного штабу з підтримки земляків, які рятуються від війни на Хмельниччині.

Пропозиції щодо заходів із соціальної інтеграції ВПО в регіоні, у тому числі, щодо підтримки і розвитку бізнесу в релокації, а також отриманню власниками житлових приміщень приватного житлового фонду компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб учасники дискусійної панелі виклали у Резолюції Форуму «ТРИ RЕ-: REлокація, REінтеграція, REсоціалізація».

Нагадаємо, приватний підприємець Михайло Івонін придумав, як зробити будинок за тиждень.