На Луганщині більше 200 правоохоронців звинувачують у держзраді

На Луганщині більше 200  правоохоронців звинувачують у держзраді

З початку війни на території Луганщини виявлено понад 400 фактів колабораційної діяльності.

Про це повідомив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих ТУ ДБР Луганської обласної прокуратури Євгеній Саєнко в ході публічній дискусії «Колаборанти. Карати не можна пробачити».

За його словами, за кожним внесено до ЄРДР за ст. 111-1 КК України та ведеться слідство.
Ці кримінальні провадження є підслідністю СБУ. У разі вчинення протиправних дій працівниками правоохоронної сфери – поліцейськими, прокурорами, суддями – слідство веде ДБР.

За колабораціонізм повідомлено про підозру 149 особам.

За результатами досудового розслідування направлено до суду 28 обвинувальних актів стосовно колаборантів.

Ухвалено перший на Луганщині судовий вирок стосовно колаборанта – це коригувальник ворожого вогню по позиціях українських військових у Лисичанську. Йому інкримінувалося надання окупаційним військам допомоги у веденні бойових дій проти Збройних Сил України (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Колаборанта засуджено до 12 років позбавлення волі.

Окрему увагу прокурор звернув на ще одну кваліфікацію протиправних дій, близьку до колабораціонізму, – державну зраду. Тільки ДБР за період війни на Луганщині зареєстровано 241 кримінальне провадження стосовно працівників правоохоронних органів, які зрадили присязі та почали працювати на країну-агресора. За процесуального керівництва прокуратури слідчі повідомили про підозру у держзраді 58 особам.

Нагадаємо, суд на 6 років позбавив волі зрадницю, яка допомагала окупантам руйнувати Сєвєродонецьк.

Фото прокуратури