Судитимуть одного з окупаційних псевдопосадовців та керівника відділу освіти з Луганщини

Судитимуть одного з окупаційних псевдопосадовців та керівника відділу освіти

Оперативники та слідчі СБУ зібрали доказову базу щодо протиправної діяльності мешканця одного з захоплених населених пунктів Луганщини, який добровільно погодився на пропозицію російських окупантів та обійняв посаду у незаконно створеному ними «органі влади».

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Зокрема, чоловіка призначено «начальником відділу освіти районної адміністрації лнр».
Наразі колаборант переймається переведенням системи освіти у районі на «російські стандарти», та сприяє російським окупантам та угрупованню «лнр» в організації так зв. «референдуму» щодо приєднання Луганської області до рф.

За даними оперативників, за його вказівкою виділено приміщення шкіл для голосування. Крім того, «посадовець» віддає накази працівникам навчальних закладів увійти до складу так зв. «виборчих комісій» для проведення антидержавного псевдорефеендуму.

Діяльність пособника окупантів вивчається слідством у рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України – «колаборантська діяльність».

За добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованих територіях, закон передбачає покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, з можливою конфіскаціє майна.

Також Служба безпеки України зібрала доказову базу щодо ще одного колаборанта – так зв. «заступника голови адміністрації Троїцького району лнр».

колаборант

Слідством встановлено, що 40-річний безробітний місцевий мешканець приступив до виконання обов’язків на цій посаді з березня 2022 року. До цього моменту чоловік не виявив своїх здібностей на жодній ниві. Однак погодився на пропозицію російських окупантів призначити його одним із очільників Троїцького району «лнр». Цю територіальну одиницю окупанти незаконно створили на території захопленого Сватівського району Луганської області.

Під контролем окупаційних військ рф та угруповання «лнр» він працює над утвердженням диктатури російських загарбників на тимчасово захопленій ними території.

Фігуранту повідомлено про підозру у колаборантській діяльності за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Наразі слідство щодо нього завершено, обвинувальні матеріали направлено до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Досудове розслідування проводилося слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом Сватівської окружної прокуратури Луганської області.

Нагадаємо, набув законної сили вирок, винесений за матеріалами СБУ зрадниці, яка збирала для ворога розвіддані, допомагала окупантам обстрілювати та руйнувати Сєвєродонецьк.

Фото СБУ