Більше 5 тисяч педагогів залишилися на окупованій території Луганщини

Більше 5 тисяч педагогів залишилися на окупованій території Луганщини

Педагоги на окупованій території допомагають дітям вчитися за українською програмою.

Про це керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай повідомив в рамках телемарафону.

За його словами, освітній процес в онлайн форматі запроваджено у школах 20 громад із 26. Луганський обласний ліцей з посиленою військовою підготовкою почне навчальний рік в офлайн форматі. Заклад переміщено до Києва.

«Я можу вам сказати, що з 26 громад по 20 громадах ми налаштували і запустили освітній процес в онлайні. В нас залишилося з усієї кількості педагогів трохи більше 5 тисяч на окупованій території. Я зараз навмисно не буду казати ні громади, ні цифри, ні, звичайно, прізвища, але є достатня кількість педагогів, які навіть з окупованої Луганщини виходять онлайн і дітям, які там залишилися, допомагають навчатися по програмі українській», - каже Гайдай.

Що стосується окупованої території, то «гауляйтери» розводять руками та не можуть запустити освітній процес.

«Тому що, коли наступали зі своїм руським миром, зруйнували всі школи чи освітні заклади. Це, до речі, офіційно заявив, для прикладу, «керманич» Попаснянського району. Подібна ситуація в Сєвєродонецьку, Рубіжному…Але є заклади на тій території Луганщини, де не проходили бої, і там намагаються нав’язувати освітню програму російську освітню, повністю викидають з освітнього процесу все, що пов’язане з Україною», - розповів Гайдай.

Він додав, що на окупованих територіях росіяни знищують усю шкільну літературу та підручники, пов'язані з Україною.

Нагадаємо, окупанти не змогли відкрити школи в Сєвєродонецьку 1 вересня.

Як повідомлялось, першого вересня почнуть навчатись понад 28 тисяч дітей з Луганської області.

Понад 160 закладів освіти Луганщини зазнали руйнувань під час російського вторгнення, 19 із них не підлягають відновленню.