Окупанти не змогли відкрити школи в Сєвєродонецьку 1 вересня

Окупанти не змогли відкрити школи в Сєвєродонецьку 1 вересня

П'ять шкіл та три дитячі садки заплановано відновити у Сєвєродонецьку до 1 листопада, на деяких об'єктах ремонтні роботи вже розпочалися.

"На території міста Сєвєродонецька, на жаль, сьогодні всі навчальні заклади, як дошкільні, так і шкільні в жалюгідному стані, вони зруйновані і ще не відновлені, - сказав самопроголошений в.о. «глави міста» Микола Моргунов в інтерв'ю "ТАСС". - У перспективному плані до 1 листопада відремонтувати п'ять шкіл: чотири, які знаходяться на території міста [Сєвєродонецьк], і п'ята – у селищі Борівське”.

За словами Моргунова, ремонтні роботи вже розпочалися у школі №15 та дитячому садку №14.

"Там (у дитячому садку) сьогодні підрядні організації розпочали відновлювальні роботи, вони будуть паралельно з 15-ю школою відновлюватися. Дошкільного віку дітей менше, їх близько 300, тому в планах відновити три дитячі садки", - каже він.

Загалом, як зазначив Моргунов, у Сєвєродонецьку 21 школа насамперед відновлять навчальні заклади з найменшими руйнуваннями.

"П'ять шкіл - це школи з найменшими руйнуваннями: покрівля, як правило, [постраждала], скління повністю відсутнє, і в деяких школах були прильоти [снарядів] або в спортзал, або десь у конструкцію, але незначно. Інші школи, а їх 21, там були дуже серйозні руйнування, але вони також відновлюватимуться", - сказав він.

Школярі Сєвєродонецька навчатимуться у очно-заочному форматі доти, доки не відновлять школи.

"Наші умови накладають певний відбиток на процес навчання, тобто сьогодні електроенергії поки що немає, інтернету, відповідно, немає, тому навчання відбуватиметься у очно-заочному режимі", - сказав він.

Моргунов пояснив, що діти приходитимуть до шкіл, отримуватимуть завдання та виконуватимуть їх самостійно вдома.

У понеділок уряд «ЛНР» повідомив, що дистанційний формат навчання з 1 вересня на території республіки запроваджено в 11 містах та районах, а у 18 заняття будуть очні.

Як повідомлялось, 1 вересня новий навчальний рік в Алчевську розпочнеться у дистанційному форматі.

Як коментував "Сєвєродонецьк онлайн" керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк, в місті ледве вціліли всього 2 школи.

«Декілька шкіл більш-менш вціліли, тільки деякі пошкодження вікон в них. Наскільки мені відомо, це в 15-й та 10-й школах намагаються організувати навчання. Але це все більш профанація, аніж навчальний процес», - розповів Стрюк.

За деякими даними, в місті 570 дітей шкільного віку.

Кадиров передав школярам зруйнованого Сєвєродонецька рюкзаки і реально впевнений, що тепер вони повністю готові навчатися.