Звільнення Луганщини. Чому піднявся інформаційний вибух

Звільнення Луганщини. Чому піднявся інформаційний вибух

Ближче до минулих вихідних ЗСУ почали наступ на харківському напрямку. Військові показали значні успіхи. В той же час, в суботу почала ширитися мережею інформація, що військові звільнили ряд міст на Луганщині і  вже майже дійшли до Луганська. Телеграм-канали публікували дані, що в Лисичанську висять українські прапори, зі Сватового та Кремінної колаборанти просто повтікали і туди входять українські війська.

Голова Сєвєродонецької РДА Роман Власенко тоді підтвердив тільки бойові дії в напрямку Лисичанська. 

«За моєю інформацію, по Сватово, Кремінній, Рубіжному – це ще зарано казати про звільнення, це перебільшення. А по Лисичанську можу підтвердити, що йдуть бойові дії в напрямку Лисичанська. Більше не можу нічого сказати», - каже Власенко.

Але слід враховувати, що наші військові ще до цього наступу закріпилися на нових позиціях в тому напрямку. Українські захисники впритул наблизилися до Лисичанського НПЗ, що знаходиться за 15 кілометрів від центру міста Лисичанська. 

Свою лепту в переможний настрій вніс і керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай в суботу, натякнувши, що українська армія веде наступ на Луганщині у напрямку Лисичанська, Сватового та Кремінної. 

До того ж, російський журналіст Кирил Імашев в своєму сюжеті показав, що зі Сватового виїздять люди.

Після інформаційного суботнього вибуху напруга спала і стало зрозуміло, що на Луганщині просування не йде тими темпами, якими би всім хотілося.

Що відомо на сьогодні

Сьогодні стало відомо, що росіяни повністю залишили Кремінну. Партизани повісили прапор і його нікому зняти, бо окупантів в місті немає.

«На сьогодні Кремінна порожня зовсім. Там ні поліції, ні комендатури, ні прокуратури - нікого вже немає. Вони всі поїхали. В принципі, практично пустий, ну відносно, Старобільськ», - каже Гайдай. 

Також він відмовився назвати ті населені пункти, які звільнили військові на Луганщині.

За словами Романа Власенко, продовжують точитися бої навколо Лисичанська. Але повідомлення про те, що місто взяте - передчасні. 

Днями розповсюджувалася інформація, що в Сватово, Старобільську нікого з колаборантів не лишилося, тільки частково міліція «лнр».

«Я думаю, не можна про це казати. Це не зовсім відповідає дійсності. Є певна дезорганізація у колаборантів. Багато з них вже на валізах. Але казати про всі міста – не варто», - повідомив Власенко.

Сьогодні ж Гайдай розповів, що у Сватовому знов з’явилися російські військові, яких днями не було.

Що стосується Старобільска, телеграм-канали і місцеві пишуть різне.

"Через Новопсков з самого ранку їде оркотехніка на Старобільськ! Танки, піхота, топливозаправники", - пишуть читачі каналу «Сєвєродонецьк Донбас». 

"У с.Половинкіне в місті Старобільськ на блок посту нікого немає, стоїть їх халабуда і йде дим може топили або топлять, але військових немає машини їздять самі як хочуть", - теж пишуть місцеві жителі в цьому каналі.

Що кажуть окупанти

Самопроголошений голова «лнр» Леонід Пасічник запевнив, що вся влада на місці і нікуди не тікає. 

"Усі міністерства, відомства, районні та міські державні адміністрації «лнр» продовжують роботу у штатному режимі. У «республіці» здійснюються всі поточні виплати зарплат, допомог, пенсій без затримок", - сказав Пасічник.

Він зазначив, що заяви та коментарі про нібито масову евакуацію органів влади є фейками і робляться з єдиною метою – залякати та піддати паніці громадян.

Водночас з'являються повідомлення, що в окупованому Рубіжному відкрилося відділення банку, а до Сєвєродонецька привезли комп’ютерну техніку. 

Ще вчора керівник Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк розповідав телеканалам, що жителі міста чують наближення українців. Але сьогодні відмовився коментувати ситуацію в місті «Сєвєродонецьк онлайн».

Черги на кордоні та за паливом

З’являється все більше інформації з різних джерел, що в окупантів скінчився бензин і що на кордоні величезні черги.

За словами Власенка, зараз на окупованій території черги на луганський напрямок. А також на росію.

«Мілове,Новопсков – черги там декілька кілометрів. Реально є дефіцит палива по всім територіям, не тільки в Кремінському районі, а й в Луганську, Стаханові», – каже Власенко.

На АЗС в Кремінському районі чималі черги. Також повідомляється про зростання цін на бензин.

На відео чоловік запитує, чи давно немає немає бензину.

«Тижні два», - відповідає жінка.

Чого чекати

Складається враження, що в період наступу на харківському напрямку операція пройшла настільки добре, що військовим вдалося почати виганяти окупантів й на Луганщині. Завдяки цьому піднявся інформаційний шум. Він або прикривав наступ, або з’явився спонтанно, бо не було чіткої виваженої стратегії, що можна казати, а що ні.

На сьогодні зрозуміло, що просування на Луганщині є, але не таке масштабне. Деякі населені пункти звільнені, але поки не повідомляється, які саме. Кремінну залишили самі окупанти.

Очільник області Сергій Гайдай дав чітко зрозуміти, що всі серйозні наступальні дії почнуться після остаточного взяття та зачистки Лиману.

Гайдай розповів, що оборонний рубіж окупантів проходитиме на лінії Сватового та Троїцького.

«Там і кордон з росією поруч, і перехід від Лиману в Луганську область», - зазначив очільник області.

Він додав, що тільки після взяття Лиману та його зачистки можна буде говорити про деокупацію Луганщини.