Майже 1200 зниклих. До якої страшної правди Луганщині готуватися після деокупації

Майже 1200 зниклих. До якої страшної правди  Луганщині готуватися після деокупації

Серед зведень поліції Луганщини кожного дня трапляються повідомлення про зниклих людей, яких розшукують близькі. Звісно, з кимось перервався зв'язок, бо вони або лишаються на окупованій території і не мають змоги подати звісточку, або виїхали до росії.

Проте трапляються і зовсім страшні випадки. Як, наприклад, той, коли військові рф незаконно позбавили волі 19-річну дівчину і наразі її місцезнаходження невідомо. 

Або коли надійшло повідомлення за фактом незаконного позбавлення волі представниками НЗФ так званої «лнр» 19-річного хлопця. 

Коли ЗСУ почали звільняти населені пункти України, викривались страшні факти. Найближчим місцем до Луганщини, де вони були виявлені, є Лиман Донецької області.

У жовтні Нацполіція повідомляла, що розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців ЗСУ.

Інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми. 

Наразі до звільнених населених пунктів Луганщини доступу майже немає, бо вони знаходяться під постійним вогнем ворога. Тому говорити, що там відбувалося, наразі не можна. Проте редакція «Сєвєродонецьк онлайн» звернулася до поліції Луганської області за офіційними даними щодо зниклих людей. Щоб хоч якось розуміти, до чого жителям Луганщини готуватися після деокупації.

Дітей здебільшого вивозять до рф 

Станом на 12 жовтня 2022 року у відомчій базі ГУНП в Луганській області в активному розшуку перебуває 1 188 осіб, серед яких 44 неповнолітніх.

«Майже всі діти, які перебувають в активному розшуку зникли безвісти разом з
батьками (їх розшукують родичі, які втрати з ними зв’язок). Слід зазначити, що робота з встановлення місцезнаходження дітей, які перебувають у розшуку, є одним з пріоритетних напрямків діяльності ГУНП в Луганській області», - зазначили в поліції.

З початку повномасштабного вторгнення рф, до ГУНП в Луганській області надійшло 81 повідомлення про зникнення безвісти 86 дітей. Проте 42 дитини знайдені.

«За наявною інформацією частина неповнолітніх, з числа розшукуваних, знаходяться на тимчасово окупованих територіях, ще частина виїхали разом з близькими рідними до рф», - кажуть в обласній поліції.

Луганщина

Якщо дивитися статистику щодо кількості безвісно зниклих громадян, то слід відзначити червень - 336 безвісти зниклих, серед яких 12 дітей; травень – 271 безвісти зниклих, серед яких 4 дітей; квітень – 228 безвісти зникли, серед яких 4 дітей та липень – 218 безвісти зниклих, серед яких 11 дітей.

"Аналізуючи статистику надходження звернень, можна сказати, що найбільше громадян зникло безвісти в містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Попасна», - зазначили в відомстві.

Насильницькі зникнення та самогубства на Луганщині 

Окрему увагу в поліції звернули на те, що підрозділи ГУНП в Луганській області відкрили 205 кримінальних проваджень за фактами насильницького зникнення (ст. 146-1 КК України).

Так, з 24 лютого по 20 жовтня 2022 року слідчі підрозділи ГУНП в Луганській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про кримінальні правопорушення за ознаками ч. 2 ст. 438 КК України «Порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством» - щодо 490 загиблих цивільних осіб, 14 з яких діти.

За ознаками ч. 1 ст. 115 КК України «Умисне вбивство», з додатковими відмітками «природня смерть» внесені дані щодо 533 осіб; «нещасний випадок» - щодо 8 осіб.

«Самогубство» зафіксовано у 22-х осіб.

знищені міста

Також, з початку збройної агресії російської федерації, з 24 лютого 2022 року, підрозділи поліції Луганської області взяли активну участь у її стримуванні та відсічі, здійсненні заходів правового режиму воєнного часу.

При несенні служби на території, яка залишалася під контролем чинної державної влади, у складі зведеного загону поліцейські надавали допомогу в доставлянні поранених, внаслідок обстрілів окупаційними військами рф, громадян до медичних закладів. Також поліція допомагала у рятуванні громадян з-під зруйнованих обстрілами окупаційними військами рф будівель. Так, з-під завалів врятовано 222 особи, з яких 44 дитини.

Поліція замість поховальних бюро 

У травні на Луганщині поліцейські замінили поховальні бюро. Співробітники поліції Луганської області ховали загиблих, внаслідок обстрілів окупантів, місцевих мешканців.

Спеціально сформована для цього поховальна команда, виїжджала на місця загибелі чи смерті громадян та проводила поховання людей. Вони відбувалися у братський могилі. Всі померлі підписувалися, аби по завершенню бойових дій родичі змогли їх перепоховати. Поліцейські видавали рідним загиблих документи, які згодом нададуть можливість отримати свідоцтва про смерть.

На відео, оприлюдненому поліцією, чоловік розповідає, що в родича від обстрілів не витримало серце.

Поліцейські підписували пакети з тілами, які ховали у братській могилі.

«Вже близько 150 поховано. І кожного дня є робота», - каже поліцейський на відео в травні.

поховання на Луганщині травень

Проте невідомо, чого очікувати після звільнення, бо окупанти розпочали вилучення масових стихійних поховань у Сєвєродонецьку. 

Вже сьогодні слід готуватися до того, що після деокупації на Луганщині доведеться провести велику роботу щодо пошуку людей та з’ясування обставин зникнення.

Фото та відео обласної поліції