Переселенців на Хмельниччині навчають вирощуванню грибів

Переселенців на Хмельниччині навчають вирощуванню грибів

Переселенці з Луганщини та інших регіонів України, що найбільше постраждали від російської агресії, незабаром почнуть працювати на грибній фермі, яку будують безпосередньо у ВПО-хабі.

Про це повідомила Луганська ОВА.

Перша партія фахівців-грибоводів пройшла підготовку. Теоретичні та практичні заняття із вирощування, зберігання та фасування грибів провів директор «ІА УМДІС» Максим Єнченко.

Навчальні курси з виробництва агропродукції на базі хабу для ВПО у с. Ружичанка Хмельницької області тривали чотири дні.

Наразі тут завершується обладнання приміщення (камери) для безпосереднього вирощування грибів. Вже змонтовані стелажі, завезені контейнери з субстратом та міцелієм, системи контролю стану повітря, його кондиціонування та вентиляції.

У подальшому ці потужності використовуватимуться з метою підготовки співробітників для подібних виробництв. Зокрема, планується вирощувати гриби для їхньої подальшої переробки та реалізації у торговельних мережах Хмельниччини. 

Проєкт реалізується Луганською облдержадміністрацією спільно з Програмою розвитку ООН та Європейським Союзом, за участі громадської організації «Люди миру і праці» у рамках Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області у 2022-2026 роках.

У перспективі розглядається можливість працевлаштування переселенців на подібних підприємствах, у тому числі й закордоном.

Проєкт також сприятиме зміцненню продовольчої безпеки на місцевому рівні та стимулюватиме інтеграцію ВПО у місцеві громади через посилення економічної активності.

Раніше повідомлялось, що ВПО Луганщини можуть оселитися в шелтерах у Києві.