«Коли ЗСУ пройдуть далі, ми просто бачитимемо суцільний могильник», – Гайдай

«Коли ЗСУ пройдуть далі, ми просто бачитимемо суцільний могильник», – Гайдай

Керівник Луганської ОВЦА Сергій Гайдай прокоментував ситуацію з размінуванням та екологією в області.

Про це він розповів в телемарафоні.

«10 років достатньо, щоб упродовж цього часу розмінувати основні дороги, основні мости, якісь під'їзні колії, залізницю, все, що стосується критичної інфраструктури. Тобто для того, щоби можна було почати повноцінно відновлювати область. Тобто відбудовувати мости, водопровід, електрику, каналізацію, газопровід. Ось це ми можемо зробити і зможемо вже розпочати відновлювати житлові будинки, адміністративні будинки для того, щоб люди могли повертатися», - каже Гайдай.

Проте, за його словами, щоб розмінувати все, знадобиться багато часу.

«Що стосується розмінування загалом, то тут, звісно, історія дуже важка, бо я розмовляв із хорватами, з послом Хорватії в Україні, вони це проходили, вони навіть готові нам допомагати. Але кажуть, що навіть за найсучасніших технологій піде величезна кількість часу. Дуже багато лісів, в яких величезна кількість снарядів, що не розірвалися, і туди не потрапити. Це раз. Друге – росіяни використовують нові міни, пластикові, які не завжди можна засікти з металошукачами», - розповів очільник області.

Однак в прогнозах він доволі оптимістичний.

«Почати відновлювати область можна набагато раніше. І, в принципі, за 10 років можна все відбудувати», - певен Гайдай.

Він також розповів, що кілька місяців тому була проблема, що до свердловин потрапляли трупні речовини. Люди сильно труїлися.

«Зараз загиблих набагато більше .... Російськими загиблими всі ліси усіяні», - розповів він.

За його словами, у лісах буде один суцільний могильник.

«Ними всі ліси усіяні. Особливо територія від Сватового до Кремінної…Коли ЗСУ пройдуть далі, ми просто бачитимемо суцільний могильник», – каже Гайдай.

Як повіломлялося, органи прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 10 кримінальних провадженнях за фактом вчинення збройними формуваннями РФ екоциду (ст. 441 КК України).