Ленін, «парламент» і дрова. Огляд окупаційних ЗМІ Луганщини

Колаборанти з Білокуракіно сприяли відновленню декомунізованого пам'ятника

Підготовка до переходу від «республіканської конституційної системи» до російського законодавства, продовження «інвентаризації» вцілілих у Сєвєродонецьку квартир і початок примусової «комунізації» декомунізованих міст і сіл Луганщини. Приблизно такими минулого тижня були «топові» новини окупаційних ЗМІ на Луганщині. "Сєвєродонецьк онлайн" пропонує читачам коротко ознайомитись із найбільш знаковими повідомленнями.

Путін доручив демобілізувати студентів Донбасу та повернути їх до навчання – Пєсков

Президент росії путін доручив провести демобілізацію покликаних на військову службу студентів самопроголошених «лнр» та «днр», а також повернути їх до місця навчання. Про це повідомив речник путіна Дмитро Пєсков.

Зазначається, що до вступу «республік» Донбасу до рф студенти в них були мобілізовані. Здавалося б, гарна новина для молоді, яка змушена знаходитись під окупацією, але слова російських можновладців мають меншу вагу, ніж гусяче пір’я. Тим більше, вже відомо, що після слів путіна про кінець часткової мобілізації в росії чоловікам продовжують роздавати повістки.

Пасічник доручив забезпечити усі регіони тимчасово захопленої Луганщини опаленням

Тимчасово виконуючий обов'язки самопроголошеного голови «лнр» Леонід Пасічник доручив «уряду республіки» забезпечити опаленням мешканців усіх регіонів. Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Але ж доручити і реально зробити – зовсім не одне й теж саме. У знищених росіянами Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному взагалі тепла не буде. Альтернатива централізованому опаленню тільки одна – дрова та «буржуйки».

По містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне та Кремінському району працюємо окремо. Продовжуємо закривати тепловий контур і відновлювати будинки. Евакуйуємо сім'ї та маломобільних громадян з районів, де створити необхідні умови до настання морозів неможливо, - заявив Пасічник.

Жителі Сєвєродонецької агломерації тимчасово отримуватимуть документи про шлюб у Луганську

За відповідними свідоцтвами та довідками зможуть звертатися жителі Сєвєродонецької агломерації, «реєстрацію актів цивільного стану яких здійснено органами державної реєстрації актів цивільного стану, що діяли на території Сєвєродонецька, Лисичанська в період з 2014 року по 19 лютого 2022 року, а також Рубіжного - до травня».

Зрозуміло, що бюджетникам в «лнр» треба з усіх сил імітувати роботу псевдодержавних установ, але зовсім не зрозуміло, де зараз взяти в тому ж Сєвєродонецьку людей, у яких на порядку денному укладання шлюбу. Гірше того, «посадовці» пропонують жителям Попасної з вказаних питань звертатись до Первомайська. Але ж всім відомо: Попасної більше не існує. Її просто стерли російські бомби.

Вибори до парламенту та органи самоврядування пройдуть в «лнр» у вересні 2023-го

Органи місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях планується створити вперше.

У нас діяла законодавча влада тільки в особі Народної Ради. Наступного року у нас, як у суб'єкта російської федерації, повинні бути сформовані міські, районні ради - муніципальна влада. Відповідно, і пройдуть вибори, - заявив секретар Луганського відділення політичної партії «Єдина Росія» Денис Мірошниченко.

Ні на що не натякаємо, але у самопроголошеної «влади» вже деокупованого Херсона теж були «наполеонівські плани» щодо виборів та панування на українській землі. От тільки у ЗСУ свою справу знають.

Самопроголошена «адміністрація» Сєвєродонецька створила комісію з формування маневреного фонду житла

«При адміністрації міста Сєвєродонецька було створено постійно діючу комісію з виявлення та огляду житлових приміщень, в яких ніхто не проживає, з подальшим їх внесенням до маневрового фонду», - йдеться у повідомленні.

В «адміністрації» пояснили, що «маневрений житловий фонд необхідний для надання тимчасового житла для громадян, житло яких було пошкоджено або втрачено під час бойових дій».

Окупанти проводять перевірку наявності житлового приміщення за інформацією, що надійшла до «адміністрації», відкриття житлового приміщення, складання акту огляду житлового приміщення та опису рухомого майна, що знаходиться в квартирі.

Мерія повідомила власників квартир про необхідність явки до адміністрації з метою надання згоди на вселення інших громадян у житлове приміщення строком на три роки або відмови у наданні згоди на вселення, - пишуть місцеві ЗМІ.

Відкриття відновленого після декомунізації пам'ятника Леніну відбулося у Білокуракіному

«Після звільнення союзними військами Білокуракинського району за підтримки адміністрації селища було виготовлено та встановлено постамент під пам'ятник, а 7 листопада в урочистій обстановці збережений та відреставрований пам'ятник Володимиру Іллічу було встановлено», - йдеться у повідомленні.

Самопроголошена виконувачка обов'язків голови «адміністрації» Білокуракинського району Ольга Кучерява заявила, що «через вісім років цей пам'ятник, знесений вандалами, повернуто на своє місце»: «Нині багато людей починають забувати історію своєї країни. Ця велика подія повинна освіжити пам'ять звичайних громадян про вагомих історичних особистостей».

Тут, насправді, й коментувати нічого. Добре, хоч не Сталін. А ще добре, що загальнодоступні імена колаборантів та світлини з доказами їх злочинних дій стануть у нагоді слідчим СБУ після деокупації.

Нагадаємо, раніше ми розбиралися з компенсаціями за зруйноване житло на окупованій Луганщині, відсутністю водопостачання та «вірою в єдність з росією».