Автобус до Челябінська та плівка не для вікон. Огляд окупаційних ЗМІ Луганщини

Окупанти вилучають тіла загиблих сєвєродончан з місць масових поховань

Проросійські ЗМІ на окупованих територіях Луганщини давно працюють за геббельсівськими традиціями. Чим гірше життя насправді, тим яскравішими і позитивнішими будуть «офіційні» повідомлення про «здобутки та досягнення». Басейн для Ровеньків без централізованого водопостачання або незначні компенсації одиницям жителів повністю знищеного росією Рубіжного? Так, це все реальність та сьогоденність окупованої Луганщини. "Сєвєродонецьк онлайн" пропонує ознайомитися з маніпуляційними повідомленнями окупаційних ЗМІ за тиждень.

Понад сто мешканців Рубіжного отримають компенсацію за втрачене під час бойових дій майно та житло.

Про це повідомив самопроголошений виконувач обов'язків голови «адміністрації» міста Сергій Хортів.

«Більше ста осіб отримають компенсацію за втрачене майно і ще понад десяток за втрачене житло. Сума виплат за втраченим житлом минулого тижня склала понад дев'ятнадцять мільйонів рублів», - проінформував він.

Що не так? У результаті бойових дій, внаслідок російської агресії, Рубіжне знищили майже вщент. До повномасштабної війни у місті проживало понад 50 тисяч людей. Встановити суму збитків зараз неможливо, як для великих промислових підприємств, так і для населення. Озвучена сума 19 мільйонів рублів - це 5,7 мільйона гривень. Навіть якщо поділити 6 мільйонів гривень на сто осіб, то виходить по 60 тисяч гривень на людину.

За довоєнними цінами лише за вивезення будівельного сміття потрібно було заплатити не менше однієї тисячі гривень за кілька тонн. Математика дуже проста: 60 тисяч гривень ну ніяк не вистачить на будівництво навіть малесенького флігеля, не кажучи вже про хоча б одноповерховий двокімнатний будинок.

Група дітей зі Стаханова та Алчевська вирушила на оздоровлення до Челябінської області.

«Міністр освіти і науки лнр Іван Кусов розповів, що зміна в одному із найкращих таборів Челябінської області триватиме з 3 по 12 листопада. Поїздку організував благодійний фонд «ЗОВ» у рамках акції «Дітям - в руки», ініційованої уповноваженим рф з прав дитини Марією Львовою-Бєловою, за підтримки повноважного представника президента рф в Уральському федеральному окрузі Володимира Якушева та губернатора Челябінської області Олексія Текслера», - йдеться у повідомленні.

Відстань між Кадіївкою (Стаханов) та Челябінськом становить понад дві тисячі кілометрів. Це більше 30 годин в дорозі легковою автівкою. Дітей везуть автобусом. Чому саме у Челябінську область – загадка. Здавалося б, у листопаді пріоритетнішими напрямками залишаються південні. Анексована росією Абхазія? Сочі? Але, ні, Челябінськ...

Що не так: за даними Ювенальної превенції Луганської області, станом на 3 листопада з України росіяни депортували 10 тисяч 570 дітей , лише 96 з яких вдалось повернути. Наразі зниклими безвісти вважають 249 дітей. Внаслідок бойових дій загинули 430 дітей, 826 зазнали поранень.
Зазначимо, що зараз в країні діє єдина інформаційна державна платформа з розшуку дітей «Діти війни», яка створена з метою пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації.

Портал допомагає батькам та правоохоронним органам збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були незаконно депортовані до росії, Білорусі та ОРДЛО, дозволяє оперативно подавати звернення у правоохоронні органи. Ресурсом можуть скористатися як батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, так і всі, хто має будь-яку інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав та злочини, скоєні проти них.

Республіка Комі передала рівеньківському басейну нову станцію для знезараження води.

Республіка Комі передала нову станцію контролю та знезараження води для басейну рівеньківського спортивного комплексу «Ювілейний». Про це повідомив директор спорткомплексу Андрій Князєв.

«Дана станція знезаражує та очищує воду дуже якісно. Завдяки Республіці Комі наше місто серед перших отримало настільки сучасну установку для басейну», - цитують Князєва місцеві ЗМІ.

При цьому, за минулий тиждень лише тільки окупаційний медіа ресурс «ЛІЦ» 25 разів повідомив про зупинення водопостачання на окупованих територіях Луганщини. Причини зупинок – аварії та зношеність комунікацій. Так звана «столиця» «республіки» Луганськ до теперішнього часу отримує воду за урізаним графіком. І це не кажучи вже про Ровеньки.

У Сєвєродонецьку окупанти вилучили майже 400 тіл зі стихійних поховань

Учасники міжвідомчої робочої групи з розшуку поховань, ідентифікації останків та представники проросійської громадської організації «Не забудемо! Не пробачимо!» забрали зі стихійних поховань на території Сєвєродонецької агломерації останки 396 осіб.

Самопроголошена Керівниця групи Ганна Сорока повідомила, що на території Сєвєродонецької агломерації можуть знаходитись близько 1,5 тисячі стихійних поховань. Ця цифра може бути набагато більшою. На жаль, це ціна, яку заплатив мирний Сєвєродонецьк російському агресору за своє «звільнення».

Робота щодо відтворення лісів на «звільнених» територіях «республіки» розпочнеться після розмінування.

Про це заявив самопроголошений тимчасово виконуючий обов'язки голови «лнр» Леонід Пасічник.

«Ця робота повинна проводитися на регулярній основі. Як тільки буде забезпечена безпека та розмінована місцевість, вона розпочнеться і на звільнених територіях», - написав Пасічник у своєму Telegram-каналі.

Втім, самопроголошеному сєвєродонецькому «меру» Миколі Моргунову вся ця історія аж ніяк не заважає вивозити саджанці сосен до Брянки, доки в місті рубають ліси.

Жителі Лисичанська готові терпіти труднощі, вірячи в єдність із Росією – в. о. «мера».

«Жителі Лисичанська готові терпіти труднощі, що виникають у житті міста, вірячи в єдність з Росією», - про це під час заходу, що відбувся в Луганську, «Ми разом» з нагоди Дня народної єдності заявив самопроголошений виконувач обов'язків голови «адміністрації» міста Андрій Скорий.

«Інфраструктура зруйнована, але ми працюємо. Люди готові терпіти, бо вони з Росією, вони знають, що все буде гаразд», - сказав він.

Скорий оцінив обстановку в Лисичанську як «стабільно напружену». Але мав би оцінити як жахливо напружену, скоріше, критичну. Навіть обіцяну плівку для вікон в Лисичанську окупанти жителям не видали, бо її привезли не для них.

Поліетиленову плівку до Лисичанська привезли тиждень тому із Татарстану. Скла для вікон не дочекалися, але плівка напередодні зими надійшла. Втім, отримати її у звичайній черзі неможливо. Зокрема, в районі заводу гумово-технічних виробів на пункті видачі населенню м’яко пояснили, що плівка спрямована тільки для потреб установ та організацій.

Отже, окупаційна «влада» продовжує знущатись над людьми, «малюючи» в ЗМІ картину «квітучої республіки».

Віктор Семенченко, для "Сєвєродонецьк онлайн"