Поліція Луганщини попередила про шахрайські схеми

Поліція Луганщини попередила про шахрайські схеми

У поліції Луганської області озвучили основні шахраські схеми.

Про це повідомляє обласна поліція.

В ході засідання робочої групи з питань безпеки Сєвєродонецької військової адміністрації заступник начальника відділу дільничних офіцерів Луганської поліції Сергій Антоневич обговорив з представниками громади дієві засоби протидії шахраям.

До Національної поліції України постійно надходять повідомлення про шахрайства. Шахраї пристосовуються до умов війни та вигадують все нові злочинні схеми, а ошукані громадяни продовжують втрачати значні кошти.

Представник служби дільничних офіцерів поліції розповів, з якими шахрайськими схемами стикаються внутрішньо переміщені особи. Серед таких схем:

  • оренда житла за вигідною ціною (шахраї виставляють оголошення про недорогу аренду житла та просять надіслати на картку передплату, після чого на зв'язок не виходять, а оголошення видаляють);
  • фейковий збір коштів для потреб військових (шахраї під виглядом волонтерів займаються збором коштів нібито для потреб військового чи навіть цілого підрозділу. Після збору коштів звітів не надають, а видаляють сторінки у соцмережах)
  • обіцянка надати інформацію про місцезнаходження безвісти зниклих родичів за винагороду (з початком широкомасштабного вторгнення багато українських громадян втратили зв'язок із рідними, цим і користуються шахраї. У соцмережах вони знаходять людей, які шукають рідних, зв’язуються з ними та пропонують за гроші надати інформацію про зниклих. Як правило, такою інформацією вони не володіють)
  • невиконані евакуаційні перевезення (шахраї збирають гроші з людей, для евакуації їх родичей з прифронтових населених пунктів, насправді ж, вони не куди не виїжджають. Запам’ятайте – евакуацію проводить безкоштовно співробітники поліції, ДСНС, військовослужбовці, представники місцевих військових адміністрацій та волонтери)

Поліція нагадує, якщо шахрайських дій не вдалось уникнути, необхідно терміново звертатися за номером 102.

Як повідомлялось, шахраї зняли з картки пенсіонерки з Луганщини більше 20 тис. грн.