ЕКЗ: перенесення свіжого або замороженого ембріона

Кріоконсервація ембріонів відкрила нову сторінку у практиці ЕКЗ. З'ясувалося, що штучне запліднення у відкладеному циклі має свої переваги. Це робить ЕКЗ із замороженими ембріонами дедалі популярнішим, хоч і класичний метод не втрачає актуальності. Отже, якому ж методу віддати перевагу — кріоперенесенню чи перенесенню свіжого ембріона?

Звичайне перенесення та кріоперенесення в ЕКЗ

Програма ЕКЗ починається зі стимуляції яєчників та індукції овуляції. Після досягнення зрілості яйцеклітини витягуються, а тоді у лабораторії їх запліднюють спермою партнера чи донора. Протягом 4-6 діб ембріон досягає стадії бластоцисти, що підходить для перенесення в матку. Перед перенесенням жінці призначають препарати естрогену, щоб підготувати до імплантації ембріона ендометрій — шар, якій вистилає матку зсередини. Ендометрій повинен досягти певної товщини та складчастості, щоб створити ембріону оптимальні умови.

Для ЕКЗ у кріопротоколі ембріон заморожують за спеціальною технологією. Кріоперенесення виконують у природному або замісному циклі. У природному циклі час перенесення призначають на певний день лютеїнової фази. Замісний цикл імітує природний за допомогою гормональних препаратів: протягом двох тижнів пацієнтка отримує естроген, тоді додають прогестерон на три-шість днів, а потім переносять розморожений ембріон.

Перенесення свіжих ембріонів відбувається в тому ж циклі, що індукція овуляції, через чотири-шість днів після вилучення яйцеклітин. Кріоперенесення може відбутися у наступному циклі, через цикл або навіть через роки.

Переваги та недоліки перенесення замороженого та свіжого ембріона

Переваги кріоперенесення:

  • Зручність. Можна вибрати відповідну дату.

  • Якщо використовується донорський матеріал, немає потреби синхронізувати цикли реципієнта та донора яйцеклітини, що є досить проблематичним.

  • Можливість пройти преімплантаційну генетичну діагностику (ПГД). Вона триває 2-4 тижні, тому виключена при свіжому перенесенні.

  • Вище відсоток настання вагітності, ніж у свіжому перенесенні, що пов'язано з кращою якістю ендометрію через відсутність впливу гормональних препаратів.

  • Діти, народжені із заморожених ембріонів, мають кращі показники при народженні, що пов'язують зі значно меншим медикаментозним навантаженням на організм матері. Одне з досліджень Медичного журналу Нової Англії показало, що у жінок із СПКЯ вищий відсоток народження живих дітей після кріопротоколу, ніж після класичного.

  • Якщо спроба виявилася невдалою, у наступних можна використовувати заморожені ембріони, не вдаючись знову до стимуляції яєчників та вилучення ооцитів.

  • У вас вже є готові заморожені ембріони на випадок, якщо ви вирішите народити ще одну дитину.

Недоліки кріоперенесення:

  • Заморожування та розморожування переносять не всі ембріони, а лише 95%.

  • Вища вартість.

  

Переваги перенесення свіжих ембріонів:

  • Швидкість. Все здійснюється в одному циклі, перенесення відбувається через п'ять днів після вилучення яйцеклітини, залишається лише дочекатися результату.

  • Дешевше.

Недоліки перенесення свіжих ембріонів:

  • Менше шансів на настання вагітності. Високі дози гормональних препаратів для індукції овуляції не дають сформуватися ендометрію в потрібній мірі, це може стати на заваді імплантації.

  • Якщо використовується свіже перенесення донорської яйцеклітини, складно поєднати цикли донора та реципієнта. Якщо донорські яйцеклітини виявилися неналежної якості, то доводиться скасовувати всю підготовку реципієнта, а після відпочинку починати все знов.

  • Є дані, що показують, що свіже перенесення частіше пов'язане з недостатньою вагою дитини при народженні, що своєю чергою може спричинити проблеми зі здоров'ям.

  • Вищий ризик позаматкової вагітності.

  • Вищий ризик передчасних пологів.

Як бачимо, усі переваги у кріоперенесення. Проте фахівці попереджають, що на ефективність ЕКЗ впливає не лише й не стільки те, використовуються свіжі або заморожені ембріони. Вирішальну роль грає їхня якість. Ембріони високої якості мають коефіцієнт живородження 78%, хорошої — 64%, а низької — 28%. Якщо заморожується ембріон низької якості, то після розморожування вона не покращиться, так само як не погіршиться висока.