Луганські рятівники закликали не поспішати повертатись у деокуповані міста та розповіли, до чого готуватися

Луганські рятівники закликали не поспішати повертатись у деокуповані населені пункти та розповіли, до чого готуватися

Питання майбутнього розмінування Луганщини турбує багатьох. Окупанти люблять звітувати про великі досягнення у цьому плані. Зокрема, загарбники свого часу заявили, що їхні сапери розмінували більш, ніж 50% Сєвєродонецька.  Що спростував голова Сєвєродонецької ВЦА Олександр Стрюк.

«Прозвітувати можна, а якісно провести розмінування і забезпечити безпечне перебування на території міста – я маю сумніви щодо цього», - підсумував керівник ВЦА. 

Проте самі ж окупанти писали, що в них гинуть люди. Наприклад, відомо про загибель як мінімум двох енергетиків. 

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що на розмінування Луганщини піде не менше 10 років. І це буде першим кроком після деокупації.

«Тут дуже важкий крок, дуже зрозумілий. Це розмінування. Справа в тому, що якщо взяти, до прикладу, ту війну, яка проходила в Хорватії в 90-х роках, то зараз я спілкувався з послами. І вони кажуть, що більше 10 років вони розмінували свою територію. Така щільність вогню, яку на себе прийняла Луганщина, стільки обстрілів робила постійно російська армія…», - каже Гайдай

Як зазначають рятівники, у звільнені населені пункти Луганщини піротехнічні підрозділі ні ДСНС, ні поліції ще не заходили.

«На жаль, поки рано ще їхати на територію Луганщини», - кажуть у ДСНС.

Проте після окупації Луганщини ДСНС-ники працювали у Київській, Чернігівській, а потім в Харківській області. Зараз вже працюють в Херсоні, після його деокупації

Щоб приблизно уявляти собі ситуацію на майбутнє, «Сєвєродонецьк онлайн» попросив розповісти, що наразі відбувається на Херсонщині у плані розмінування. Бо ситуація в області схожа на Луганську.

ДСНС

ДСНС Луганщини 

Зокрема, з 1 січня по 27 лютого 2023 року здійснено 287 залучень рятівників. Обстежили 169,7 гектарів території. Вилучили та знешкодили 4142 вибухонебезпечних предметів на території Херсонської області.

«І це лише піротехнічними підрозділами ДСНС Луганщини», - кажуть рятівники.

Наразі у Херсонській області працюють дуже багато піротехніків зі всієї країни, тобто загальна цифра знайдених вибухонебезпечних предметів набагато більша, бо 4142 виявили лише піротехніки ДСНС Луганщини.

 ДСНС Луганщини

ДСНС Луганщини  

У ДСНС застерігають, що вибухонебезпечні предмети можна знайти всюди, тому варто точно знати, чи перевірили житло, не виходити на узбіччя доріг, не фотографуватися разом з кинутою технікою.

«Зовнішній вигляд предмету може маскувати його дійсне призначення. В ролі камуфляжу для підривних пристроїв використовуються звичайні сумки, пакети, ящики, іграшки, ґаджети та інше», - кажуть рятівники

ДСНС Луганщини ДСНС Луганщини 

 

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області наголошує на дотриманні правил безпеки на деокупованих територіях в умовах високої мінної забрудненості.

• Завжди уточнюйте, чи перевірялися ваш дім, подвір’я, квартира, вулиця, квартал піротехнічними підрозділами.

• У разі виявлення підозрілого предмета не підходьте та не чіпайте його. Треба відійти на безпечну відстань та повідомити про знахідку за номерами 101 або 102.

• Перед пересування містом, селом дізнайтеся у фахівців ДСНС, які провулки, вулиці, квартали були обстежені на наявність вибухонебезпечних предметів і стали безпечними для переміщень.

• Не ігноруйте попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Оминайте такі місця.

• Не сходьте на узбіччя доріг. Не відвідуйте паркові зони.

• У жодному разі не наближайтесь до покинутої військової техніки та не фотографуйтеся поряд. Є ймовірність, що техніку було заміновано. Всередині та навколо неї можуть знаходитися розкидані боєприпаси, що не вибухнули.

«Шановні громадяни! Не поспішайте повертатися у звільнені міста та села. Піротехнічні підрозділи щодня здійснюють комплекс заходів з обстеження деокупованих територій на наявність вибухонебезпечних предметів. Тільки після оголошення органами влади про безпекову ситуацію у вашому регіоні – ви можете повернутися додому, не наражаючи себе на небезпеку», - зазначили у ДСНС.