“Кожен день йшов металевий дощ”, - українські військові розповіли про оборону Рубіжного

“Кожен день йшов металевий дощ”, - українські військові розповіли про оборону Рубіжного

Журналісти з BIHUS.Info за допомогою унікальних кадрів оборонців Рубіжного та їхніх спогадів реконструювати події двох місяців битви за місто.

“Рубіжне – місто на Луганщині, яке ворог знищив на 90%. Оборона міста тривала з 4 березня по 12 травня 2022 року. За цей час росіяни використовували заборонені боєприпаси, вбивали цивільних, нищили будівлю за будівлею в намаганні відсунути українських захисників. З 12 травня те, що ще нещодавно було мирними містом, опинилося в російській окупації”, - зазначили автори.

У зйомках взяли участь військовослужбовці Бригади швидкого реагування Національної гвардії України "Рубіж". Саме їхні свідчення, спогади та відеозаписи стали основою для фільму.

""Кожен день йшов металевий дощ", "Земля трусилася, як колиска", "Ми побачили вибух і величезний помаранчевий гриб, схожий на атомний", - так наші бійці, учасники боїв за місто Рубіжне, згадують ті події. Рік тому російські сили почали знищувати дотла місто, яке стало найгарячішою точкою війни і форпостом України на Луганщині. Стримували ворожі сили, які мали величезну перевагу у техніці, боєприпасах і живій силі, бійці нашої бригади разом з приданими силами.

Характер дій противника свідчив про те, що ворог сподівався взяти місто за тиждень. Але українські титани тримали місто понад 70 днів і так вимотали ворожий потенціал, що після боїв у Сєвєродонецьку і Лисичанську, ворог більше не зміг вести наступ. Про те, як це було і якою ціною - дивіться у фільмі”, - розповіли бійці Бригади "Рубіж".

Нагадаємо, рубіжанка розповіла, як потрапила до катівні окупантів.