Як ВПО не потрапити в пастку повторної травматизації

Як не потрапити в пастку повторної травматизації

Які є ризики для внутрішньо переміщених осіб, що  вже мають подвійний досвід переміщення? Як уникнути їх та/або як з ними впоратися? Поговоримо про це в нашій рубриці «Поради психолога».

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) вимушені раптово тікати зі свого дому через військовий конфлікт, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру, стихійні лиха або переслідування, що загрожують життю особи. Залишаючись в межах своєї країни, вони переміщуються в її кордонах. Це явище для українців стало відомо ще у 2014 році, тоді статус ВПО отримали майже 1,5 млн, з початком повномасштабної російської агресії наразі нараховується 7 млн. ВПО.

Останнім часом все частіше говорять про повторну ретравматизацію внутрішньо переміщених осіб. "Ретравматизація" - це процес, коли старі емоційні рани та травми, які ми вважали зціленими або забутими, повертаються у нашу свідомість і викликають нову хвилю емоційного дискомфорту та стресу. Ретравматизація може мати важливі наслідки для людей, які її переживають, такі як: підвищений рівень тривоги, депресії, посилення симптомів посттравматичного стресового розладу, страху, гніву та інших негативних емоцій.

Розберемося, які причини її появи та як уникнути повторної травми.

Причини можуть бути наступні:

  • Недостатній рівень життя - маються на увазі умови проживання та економічна нестабільність.
    «Кожного дня проходячи повз табло з обмінами валют, моє серце стискається від усвідомлення, як зростає на очах курс долара й що моя вчительська зарплата не витримає навантаження оплати оренди за квартиру, оплати комунальних послуг, особливо в опалювальний сезон, і закупівлі товарів, необхідних для життя» - каже переселенець зі Сватового Роман.
  • Обмежений або недостатній доступ до послуг, які є також вкрай важливими. Лікування, реабілітація, відвідування школи, дитячого садочка чи позашкільних закладів, не говорячи вже про інші сервіси – перукарня, стоматолог, закупівля продуктів.
  • Ретравматизація може бути спричинена різними психологічними станами, такими, як стрес, депресія, почуття пригніченості та тривалі епізоди погіршення настрою.
  • Нестача підтримки й ізоляція.
  • Особливо хочеться виділити стигматизацію й прояви мови ворожнечі по відношенню щодо внутрішньо переміщених осіб по типу «Понаїхали!».

Водночас повторної травматизації можна уникнути. Це як знати, де лежать граблі й намагатися їх обійти. Складно, але можливо. Досвід переселенців зі стажем це доводить. Прислухайтеся до їхніх порад.

У приймаючих громадах часто реалізуються проєкти для інтеграції ВПО, які надають різноманітну освіту та навчання, підвищення кваліфікації, а також прості розважальні активності, включаючи волонтерство, участь у заходах громади. Беручи в них участь, можна знайти однодумців та організовувати спільні походи по музеях чи театрах або просто прогулянки.

Долучайтеся до різних діяльностей. Знайдіть хобі або діяльність, яка вам подобається, що допоможе вам зосередитися на позитивних емоціях та забути про важкі переживання.

Зберігайте контроль. Докладайте зусиль, щоб зберігати контроль над своїм життям та зміцнювати свою здатність до самоуправління. Інколи скласти план на день чи тиждень – це вже крок до змін на краще.

Розвивайте свої соціальні зв'язки. Підтримка близьких людей може допомогти вам відчути себе менш самотнім та більш стійким під час важких часів. Або шукайте допомогу в групах взаємопідтримки з таких самих переселенців, де створюється безпечний простір для отримання ресурсу від інших. Як каже моя знайома психологиня: «Полікуватися об когось - це один із доступних методів кожному».

Забезпечте своє фізичне здоров'я. Піклуйтеся про своє фізичне здоров'я шляхом регулярної фізичної активності, здорового харчування та регулярних медичних оглядів.

Важлива психологічна підтримка. Коли важко впоратися самотужки зі складними переживаннями, то психолог може допомогти людині знайти розв'язання проблем, покращити самопочуття та психічне здоров'я, збільшити впевненість у собі та самоповагу, підвищити рівень життя та досягти більшого щастя та задоволення в житті.

Сприймайте позитивні зміни. Намагайтеся знайти позитивні сторони у новій ситуації та приймати зміни з відкритим розумом! Альберт Ейнштейн колись сказав про таке мислення: «Позитивне мислення ніколи не змінить світу, але воно змінить людину, яка його мислить!».

Читайте також як уникнути шкідливого впливу стреса та навчитися розслаблятися.