Андрій Чмихало: "Після Лисичанська, Сєвєродонецька вже мало що потрясає. Бо те, що творять росіяни, це неможливо"

Андрій Чмихало

Заступник начальника слідчого управління ГУНП у Луганській області Андрій Чмихало понад рік знаходиться на передовій. Наразі він бере участь у роботі поліції на звільненій частині Луганщини. Про те, з якими ризиками зіштовхується поліція, про людей на деокупованих територіях та покарання, якого не уникнути колаборантам, він розповів «Сєвєродонецьк онлайн».

Андрій Чмихало розповідає, що робота на звільнених територіях Луганщини почалася одразу після деокупації.

«Ми заходили практично разом з підрозділами ЗСУ. Вони першими, ми – за ними», - згадує він.

Андрій Чмихало

Андрій Чмихало 

Наразі там працює дві спеціально створені оперативні групи. До їх складу входять співробітники ГУНП в Луганській області та СБУ – спецпризначенці, слідчі, оперативники, вибухотехніки та інші спеціалісти.

Постійно перебувати на місці неможливо, бо це наражає на небезпеку.

«Постійно там перебувати нереально. Там немає місць, де можна укритися. Ми знаходимося неподалік від звільнених населених пунктів, а в них буваємо майже кожного дня. Треба робити все швидко. І ми знаємо як. Знаходитися на вулиці довго не можна. Це може призвести до прильотів та жертв. Ми вже відпрацювали певну систему», - каже поліцейський.

Поліцейські Луганщини несуть службу також на Харківщині та Донеччині.

поліція

Поліцейські на звільнених територіях 

«Найскладніше на Луганщині. Харківщина майже звільнена. На Донеччині найважчий напрямок – це Бахмут», - вважає Чмихало.

Поліція працює наразі у тих населених пунктах, куди є доступ.

«Там, де ведуться активні бойові дії, наприклад – Стельмахівка, Новоселівське – туди не доїжджаємо, тому що це наразі неможливо», - поділився поліцейський.

На сьогодні на звільнених територіях проживає близько 100 людей. Це ті, хто відмовився евакуюватися. В основному це люди похилого віку.

«У них позиція – це моє, я звідси нікуди не поїду. Окрім нас, у них немає допомоги. Привозимо їжу, ті ж свічки, акумулятори, генератори, батарейки, зарядки. Хоча зв’язку там немає. Це все доставляється за підтримки влади», - розповів правоохоронець.

Також поліція або супроводжує волонтерів, або працює разом з ними.

«Нагальна потреба всіх жителів – це відігнати ворога якомога далі, щоб не було таких обстрілів», - каже Чмихало про настрої місцевих.

Наразі постійно відбувається евакуація.

«Не у всіх людей витримують нерви знаходитися під обстрілами цілодобово. Це дуже важко. Люди кажуть – витримали 3-4 прильоти, але на 5-й вже погоджуються їхати. Ми вивозимо. На жаль, це поодинокі випадки», - повідомив Чмихало.

Зараз на звільнених територіях вже немає дітей, бо всіх вивезли.

«Дітей немає. Молоді - одиниці, дуже мало», - каже поліцейський.

Також фахівці поліції зараз займаються вибухотехнічними роботами.

«Наші вибухотехніки проводять роботи з розмінування. Наприклад, нещодавно виїжджали після обстрілу «Ураганами» села Греківка. Робили огляд. Аналізували, чи є бойовий заряд у «болванках», - навів приклад Чмихало.

після прильоту

Робота поліції у прифронтових територіях 

За його словами, окупанти обстрілюють цивільну інфраструктуру. Уламки падають людям просто в городи.

«Це майже 100%, коли є потрапляння у цивільні об’єкти. Щоб ви розуміли, вся лінія – Греківка, Макіївка, Невське й далі вже Донеччина – вона повністю вся обстрілюється. Противник знаходиться від нас на відстані від кілометра до семи. Ствольна артилерія, реактивна – все це летить кожного дня 24\7», - ділиться правоохоронець.

Він зізнається, що за цей важкий рік бачив багато та його вже важко здивувати, бо росіяни підступні.

«Все потрясало. Я вже рік тут. Після Лисичанська, Сєвєродонецька вже мало що потрясає. Бо те, що творять росіяни, це неможливо. Це не порівняти з 2014 роком. Це повномасштабна війна по всій лінії фронту, а не на якійсь ділянці. Із застосуванням усього, що можна», - каже Чмихало.

Наразі поліція документує злочини росіян та їхніх поплічників.

Робота поліції

Робота поліції

«В основному це 438 стаття. Ми виїжджаємо, намагаємося документувати всі обстріли, всі руйнування, пошкодження», - розповів поліцейський.

Він додає, що займаються й колаборантами. Ця робота проходить спільно з СБУ.

«Є люди, які виявилася колаборантами. Документуємо злочини, затримуємо», - повідомив Чмихало.

При цьому розвінчує побоювання, що їм вдасться уникнути покарання та людям доведеться жити з ними в одних населених пунктах.

«Ми з цими людьми не будемо жити після війни. Вони понесуть відповідальність згідно чинного законодавства. Без покарання ніхто не залишиться, якщо займався противоправною діяльністю», - запевнив Чмихало.

Андрій Чмихало

Андрій Чмихало

З осені минулого року, у деокупованих районах, правоохоронці виявили та затримали п’ять осіб, які співпрацювали з ворогом або сприяли діяльності збройних сил рф.

Деякі з них вже отримали судові вироки. Зокрема, колаборантка, причетна до організації псевдореферендуму у селі Стельмахівка, засуджена до п'яти з половиною років ув’язнення. Досудове розслідування у справі проводили слідчі Служби безпеки України.