Як творчість може зцілювати та давати ресурс жити. Думка психолога

Як творчість може зцілювати та давати ресурс жити. Думка психолога

Творчість - це одна з основних філософських категорій, якою здавна користується людство. У психології творчість розглядається як створення чогось нового, майстерність пошуку себе та вміння через мистецтво й творчість опиратися на себе та на почуття любові. Еріх Фромм казав: «Якщо ми хочемо навчитися любити, то маємо йти тим самим шляхом, що ним зазвичай ідуть, прагнучи опанувати будь-яке інше мистецтво, скажімо, музику, живопис, теслярське ремесло, медицину чи інженерну справу». Творчість може мати цілющу силу в багатьох різних контекстах та для різних людей.

Ось кілька способів, які вона може допомогти зцілити:

  • вираження емоцій. Творчість може бути способом вираження емоцій, які можуть бути важкими для висловлення словами. Наприклад, написання поезії або малювання може допомогти відчути певний спосіб внутрішнього спокою, знизити рівень стресу та покращити настрій,
  • самовираження та самопізнання. Творчість може допомогти людині виявити та висловити свої ідеї та переживання, збільшити самопізнання та самооцінку. Це може позитивно вплинути на самопочуття та допомогти зцілити емоційні рани,
  • розслаблення та медитація. Творчість може бути способом для розслаблення та зосередження. Наприклад, розмальовування мандал або вишивання може бути формою медитації, яка допомагає знизити рівень стресу та тривоги,
  • соціальна взаємодія. Творчість може бути способом спілкування та взаємодії з іншими людьми. Наприклад, музика може об'єднувати людей та створювати спільноту, яка може допомогти отримати підтримку та зцілити відчуття самотності та відчуженості.

Отже, творчість може допомогти зцілити фізичні та емоційні рани, збільшити самопізнання та підтримку від інших людей. Важливо пам'ятати, що кожна людина є унікальною, тому творчий процес може відрізнятися в залежності від її потреб та уподобань. Однак, в будь-якому випадку, творчість може стати джерелом задоволення, відчуття самореалізації та самовираження, що в свою чергу може допомогти зміцнити психологічний стан та покращити якість життя.

Також творчість може бути корисною для людей, які мають психічні порушення, такі як депресія, тривога або посттравматичний стресовий розлад. Вона може бути формою терапії, яка допомагає знизити рівень стресу, поліпшити настрій та сприяти відновленню емоційного стану.

У кінцевому підсумку творчість може бути сильним засобом зцілення, який може покращити фізичне та психологічне самопочуття людини. Незалежно від того, який вид ви обираєте, важливо дати собі дозвіл бути творчим та насолоджуватися процесом створення.

Творчість розкриває рани, дозволяє усвідомлювати себе, почуття інших людей, своє минуле й можливості майбутнього. Вона багатогранна та має вибір засобів для прояву себе: від написання власного щоденника, малювання, ліплення, співу, в’язання, гри на різних інструментах до створення поробок й нейрографіки. Творчість має терапевтичний ефект, дозволяє створити нові програми та/або перезапустити старі.

Внутрішнє «Я» проявляється тоді ефективно, коли ми дотичні до творчості, тому що це процес єднання підсвідомого з реальністю, який компенсує та знімає психічну напругу. Терапія творчістю – це не втеча від конфлікту – це його проживання й накопичення ресурсу. З хаосу та ірраціонального народжується результат, який дозволяє проявитися й заявити про свою ідентичність. За своєю природою люди схильні до конкуренції та ворожнечі, суспільство накладає своє вето, творчість – його знімає.

Кому підходить арттерапія? Коротка відповідь – всім. Арттерапія - це гарна альтернатива для тих людей – молодих чи похилих, чоловіків чи жінок, підлітків, - кому складно виразити себе.

Арттерапія корисна для тих, хто хоче покопатися в собі й зрозуміти, що відбувається з ним не так або знайти ресурс для життя! Творчість допомагає просто жити, дає ресурс, бо вона націлена на створення, а не на знищення. Це взаємодія і контакт, які не залежить від мови, національності, віку, віросповідання. Арттерапія застосовується під час реабілітації, навчання, психологічні консультації. Її активно використовують психологи в роботі з пацієнтами з проблемами сенсорної, фізичної чи соціальної адаптації. Може застосовуватися для роботи з синдромом Дауна, аутизму, хвороби Альцгеймера. У роботі з підлітками з проблемами в навчанні, емоційними проблемами, фобіями, депресіями. Допомагає контролювати симптоми дефіциту уваги та гіперактивність, допомагає у лікуванні тривожності, подоланні стресу та підвищення самооцінки. Арттерапевти включають творчі підходи в роботу з жертвами насильства, біженцям, внутрішньо переміщеним особам та ветеранами.

Готуючи цю статтю, я подумала, що нам усім сьогодні як ніколи потрібна творчість, активний процес створення. Болить щодня – хтось втратив близьку людину чи вимушений починати життя з нуля, смерть, руйнування, знищення, ненависть, втрата сенсів щодня! Не кожен може висловити словами те, що болить. Ми носимо в собі страшенну тяжкість. Але через творчість – малюнок, танок, ліплення, аплікацію, колаж – людина може розповісти про біль, та - ба більше того – звільнитися від неї! Тож знайдіть олівці, трохи паперу, відео на Youtube з найпростішими уроками з малювання й присвятіть час для творчості!