“Наша молодь має бути обізнаною, стійкою заради перемоги, деокупації наших територій”, - Лоліта Глотова

“Наша молодь має бути обізнаною, стійкою заради перемоги, деокупації наших територій”, - Лоліта Глотова

Лоліта Глотова - двічі переселенка. У 2014-му році окупанти змусили її виїхати з рідного Алчевська, а у 2022-му - з Лисичанська. Зараз вона працює в Дніпрі з земляками з Луганщини в обласному центрі молодіжних ініціатив та соціальних досліджень. Також Лоліта - освітня консультантка в рамках проєкту “НУМО” (Національне українське молодіжне об’єднання).

Дівчина розповіла журналістам “Сєвєродонецьк онлайн”, як виїхала з Лисичанська, що зараз хвилює молодь ВПО та як стати корисним для суспільства. 

- Поділіться своїм досвідом ВПО

- До 2014 року я ще була школяркою, жила в Алчевську на Луганщині. Завжди займалась творчою діяльністю: танці, вокал. Потім я виїхала до Лисичанська, вступила до педагогічного коледжу, працювала в Палаці культури імені Володимира Миколайовича Сосюри. Я завідувала дитячим сектором, а також була волонтеркою молодіжного хабу. Паралельно працювала в дитячому садочку вихователькою з англійської мови. 

Зараз я - студентка Національного університету Тараса Шевченка. Продовжую навчатись роботі з дітками. Моє направлення - молодша школа, дошкільники. Але вийшло так, що в Дніпрі я працюю з молоддю.  

Лоліта Глотова з переселенцями в Дніпрі

Лоліта Глотова з переселенцями в Дніпрі

24 лютого 2022 року мені зателефонувала співробітниця та сказала, що почалась війна. Я все одно пішла на роботу. Ми з колегами перебували в нашому Палаці культури, розміщали містян у підвальному приміщенні. З міста я виїхала вже в квітні. 

Весь той час я перебувала в Лисичанську. Чесно скажу - спочатку не боялася, знаходилась вдома. Та потім зрозуміла, що розпочинається жах. Було дуже погано з їжею, з водою. Але я дуже рада, що поруч завжди знаходились люди. Ми згуртувались з жителями мікрорайону, з родичами. Тримались разом, допомагали один одному, і тому вижили. Виїхали останнім евакуаційним автобусом. Думаю, що далі це було б вже дуже складно. 

- Що робили, коли приїхали до Дніпра?

- Спочатку був період паніки, необізнаності. Тому що нас вивезли під Дніпро, просто люди допомогли. Ми жили в селищі, я не знала, що робити, намагалась шукати роботу за спеціальністю, навчалась. Згодом Анна Рясна покликала мене до Дніпра, сказала, що їм потрібен волонтер з педагогічною освітою. Так я почала займатися з дітками в шелтері переселенців з Луганщини, займалась гуманітарною місією.

Я стала волонтеркою Молодіжного центру. Окрім гуманітарної допомоги, яку ми видавали, я брала участь у різних заходах. Анна знала мене по культурі ще з Лисичанська. Вона почала мене долучати до роботи в центрі. Наразі я вже стала тренеркою та спікеркою, що дуже приємно. 

Молодіжні організації Луганщини та Дніпра

Молодіжні організації Луганщини та Дніпра

Луганський молодіжний центр дуже товаришує з молодіжним центром Дніпра, з місцевою молодіжною радою. Вони долучають нас до своїх заходів, надають приміщення. Зараз працюємо над проєктом створення нового Центру. 

Нам допомагає коворкінг-центр для переселенців з Луганщини. Тут можна комфортно працювати. Ми часто проводимо в цьому коворкінгу тренінги, майстер-класи. Я запрошую різних спікерів, наприклад, психологів, які кваліфіковано допомагають нашим переселенцям.      

Я працюю з шелтером переселенців з Луганщини, шелтером “Гостина”, де також живуть наші люди. Намагаюся охопити якомога більше локацій, де зараз перебуває наша молодь ВПО.     

- Чи багато молодих людей з Луганщини включаються у громадську роботу?

- Так, багато молодих людей з Луганської області стали волонтерами, проводять різноманітну громадську та гуманітарну роботу. До того ж наша молодь нарешті пішла працювати, навчатися. Тому ми тепер частіше збираємось на вихідних. Дуже приємно, що  наші люди стають організаторами різних подій.  

Лоліта Глотова на тренінгу

Лоліта Глотова на тренінгу

Зараз я працюю саме з молоддю Луганщини та Донеччини, і в роботі з ними є певні прогалини. Можу сказати навіть на своєму прикладі, що молодь не обізнана, вони у стресі, не розуміють, що їм робити далі. Вони бояться починати щось нове, бояться бути зайвими, не корисними в якійсь справі. 

Але завжди знайдуться люди, які тебе підтримають, навчать. Не потрібно боятися змінювати професію, вид діяльності. У всіх все вийде. Головне не стояти на місці й розуміти, що кожна людина - корисна.   

Наша молодь має бути обізнаною, стійкою заради перемоги, деокупації наших територій. Вважаю, що молоді люди з Луганщини будуть готові їхати на деокуповані території, відновлювати наші міста й продовжувати свою діяльність вже вдома. 

Фото: Луганський обласний молодіжний центр