Омега-3: властивості та особливості вживання

Забезпечити організм незамінними корисними речовинами можна лише вживаючи продукти з їх вмістом або вітамінні добавки та БАДи. Одними з найважливіших є поліненасичені кислоти Омега 3. На відміну від Омега-9, організм не здатний синтезувати її самостійно, а дефіцит призводить до ряду ускладнень, які важко піддаються лікуванню.

646b75f0e5e49.webp

Користь Омега-3: маркетинговий хід чи необхідність

Під час оцінки користі поліненасичених кислот, як і інших вітамінів та мінералів, можна опиратися лише на доведені їх властивості. Згідно з результатами безлічі досліджень, Омега-3 здатні:

  • знижувати артеріальний тиск, розріджувати кров та мінімізувати ризик тромбозу;
  • зміцнювати судини та підвищувати їх еластичність;
  • зменшувати рівень ліпопротеїдів низької щільності («поганого» холестерину);
  • прискорювати вихід з депресивного стану;
  • поліпшувати стан шкіри, волосся та нігтів.

Крім загальної користі для організму, речовини мають особливий вплив на людей різної статі та вікової категорії. Так, для жінок ця група кислот необхідна для мінімізації симптомів менструальної паузи, а також для зменшення болю в період менструації. Вживання препаратів в останньому триместрі вагітності запобігає передчасним пологам та післяпологовій депресії.

Чоловікам варто приймати Омега-3 для підтримки здоров’я сечостатевих органів, покращення якості еякуляту. Також жирні кислоти необхідні для нормального функціонування передміхурової залози. Вони підтримують лібідо та сприяють покращенню ерекції.

Дітям призначають Омега-3 для підвищення імунітету та профілактики застуд. Також речовини цієї групи здатні запобігати появі рахіту, недокрів’я та діатезу. Кислоти покращують пам’ять та концентрацію уваги, допомагають у лікуванні гіперактивності.

 

Джерела Омега-3 та їх особливості

Омега-3 – це не одна, а група поліненасичених кислот, серед яких:

  • альфа-ліноленова – ALA чи АЛК;
  • ейкозапентаєнова – EPA або ЕПК;
  • докозагексаєнова – DHA чи ДГК.

Кожна з них міститься у певній кількості в деяких харчових продуктах. Наприклад, отримати АЛК можна з рослинних олій, насіння, бобових культур, а також волоських горіхів і листових овочів темно-зеленого кольору. Найбільша її концентрація у льоні, гарбузові, рапсі, насінні чіа та коноплі, квасолі та соєвих бобах. ЕПК та ДГК можна отримати лише з північноморської риби, риб’ячого жиру та інших морепродуктів.

Забезпечити потреби організму в різних жирних кислотах, вживаючи лише АЛК, неможливо, оскільки її конверсія в ЕПК та ДГК в організмі незначна. Так, у чоловіків із норми АЛК утворюється до 8% ЕПК та 0,5–5% ДГК. У жінок в репродуктивному віці – на 21% ЕПК та 9% ДГК.

Для забезпечення потреби організму у поліненасичених жирних кислотах варто декілька разів на рік приймати курс Омега-3. Перед початком профілактичних заходів рекомендують проконсультуватися у лікаря.