Ракети Taurus для Україні: німецькі ЗМІ пояснили, чому уряд Шольца блокує ухвалення рішення

Ракети Taurus для Україні: німецькі ЗМІ пояснили, чому уряд Шольца блокує ухвалення рішення

В уряді і парламенті ФРН досі немає одностайного рішення щодо відправки далекобійних ракет Taurus Україні. Німецькі ЗМІ пишуть, що переговори тривають, але уряд ФРН поки блокує ухвалення рішення.

Зокрема, за інформацією Spiegel, між федеральним урядом Німеччини і виробником Taurus ведуться переговори.

Видання дізналося, що міністр оборони ФРН Борис Пісторіус звернувся до виробника з проханням включити в крилаті ракети обмеження на програмування цілей.

"Канцлер Олаф Шольц хоче застосувати технічні модифікації, щоб не дати Україні атакувати територію росії із застосуванням систем далекобійної зброї", - йдеться у статті.

Tagesschau цитує слова депутатки Бундестагу, голови парламентського комітету з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, яка виступила проти обмеження радіуса дії крилатих ракет Taurus як умови їх доставки в Україну.

"Україні потрібні німецькі крилаті ракети, щоб мати можливість атакувати суто військові позиції на території росії, звідки постійно ведуться напади на Україну", - сказала вона.

Водночас BILD з посиланням на слова високопоставленого урядовця пише, що ніяких нових рішень щодо поставок ракет Taurus Україні немає.

"Наразі жодне рішення не готується", - сказав він.

Tagesschau запитала про це речницю уряду ФРН. Вона також сказала, що  ніякого нового стану справ щодо крилатих ракет Taurus немає. "Федеральна Республіка Німеччина зосереджується на важкій артилерії, бронетехніці та системах ППО", - сказала речниця уряду.

Довідка: Крилата ракета Taurus має довжину близько п'яти метрів і важить майже 1400 кілограмів. Вона оснащена власним двигуном і кількома системами навігації, які дозволяють автономно літати на низьких висотах територією противника. Винищувачі можуть запускати ці крилаті ракети з безпечної відстані та вражати та знищувати цілі на відстані до 500 км. Оскільки крилаті ракети Taurus літають низько і мають відносно малі розміри, їх важко вразити засобами ППО противника.

Нагадаємо, з травня на озброєнні ВПС України вже є дві аналогічні крилаті ракети: британська Storm Shadow і французька версія SCALP.

7 серпня голова постійної делегації Верховної Ради в парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв з посиланням на свої джерела в уряді Німеччини повідомив, що парламентські фракції досягли консенсусу в питанні передачі Україні далекобійних ракет Taurus. Проте офіційно його інформація не підтвердилася.

3 серпня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус виступив проти поставок Україні крилатих ракет Taurus. Він пояснив занепокоєність Німеччини "особливою дальністю" цього озброєння в 500 кілометрів, а також тим, що США не поставили Україні жодної подібної крилатої ракети.

У Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS.