В Україні арештували корпоративні права Фарташа на 7,4 млрд грн

В Україні арештували корпоративні права Фарташа на 7,4 млрд грн

Бюро економічної безпеки наклало арешт на корпоративні права підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа на загальну суму понад 7,4 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні БЕБ.

У ньому зазначається, що детективи Бюро отримали докази розкрадання газу із газотранспортної системи України (ГТС) трьома керівниками облгазів. Йдеться про "Криворіжгаз", "Волиньгаз" і Чернігівгаз".

"Підтверджена сума збитків, яка завдана в результаті діяльності голови правління АТ “Криворіжгаз”, складає понад 202 млн грн, голови правління АТ “Волиньгаз” – понад 130 млн та голови правління АТ “Чернігівгаз” – майже 220 млн грн", - йдеться у повідомленні.

БЕБ уточнює, що наклав арешт не тільки на корпоративні права Фірташа, але й на рухоме та нерухоме майно вищезазначених осіб на загальну суму 246 млн грн. Їм також повідомлено про підозру.

Бюро нагадує, що докази протиправної діяльності отримані в межах досудового розслідування у справі щодо масштабного розкрадання газу із ГТС. До схеми причетні керівники окремих облгазів "Регіональної Газової Компанії" (РГК), які підконтрольні Фірташу.

Слідство встановило, що Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з ГТС України, в якій взяли участь службові особи його підприємств.

Для покриття витрат компанії, за несанкціоновано відібраний газ, облгази перераховували кошти на підконтрольне підсанкційному олігарху підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу.

"Таким чином посадовці облгазів розікрали кошти держави, які передбачалися на закупівлю палива для потреб громадян України, в особливо великих розмірах. Надалі кошти виводили на підконтрольні компанії та привласнювали", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці мають докази, що Фірташ надавав вказівки керівникам компаній, простежили зв’язок між ними і механізми виведення коштів та спроб приховати сліди протиправної діяльності. Збитки внаслідок цих дій сягають понад 4,2 млрд грн.

Наразі вже повідомлено про підозру 15 особам, серед яких і Фірташ, 11 керівникам облгазів та двом керівникам РГК, директору товариства. Під вартою знаходяться шість очільників облгазів. Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення.

Нагадаємо, 24 червня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, який вводить у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти бізнесменів Павла Фукса і Дмитра Фірташа.