ЗСУ винайшли ефективний і дешевий спосіб розмінування величезних російських мінних полів, – CNN

ЗСУ винайшли ефективний і дешевий спосіб розмінування величезних російських мінних полів, – CNN

Українські збройні сили використовують експериментальну техніку — тепловізійні камери і дрони, щоб локалізувати мінну російську загрозу, яка забрала багато життів.

CNN бачив, як українські війська на передовій розмістили тепловізійну камеру на безпілотнику.

"Камера літає над російськими мінними полями та виявляє десятки теплових сигнатур. Деякі є кратерами, але багато з них є мінами, ледь прихованими під поверхнею. Тепло, яке вони збирають від яскравого літнього сонця вдень, зберігається, коли сонце заходить, завдяки чому вони більш чітко видні на тепловій камері", - зазначається у матеріалі.

Безпілотники з тепловізором здебільшого доступні українським військам і коштують відносно дешево – близько 5000 доларів за штуку. Але масштаби завдання величезні, згідно з офіційними оцінками України, понад 180 000 квадратних кілометрів територій уражені російськими мінами.

Військовослужбовці 15-ї Національної гвардії поблизу села Роботине, повідомили CNN, що ця тактика є ефективним засобом виявлення деяких мін. На кадрах, наданих CNN, видно, як міни вражають спеціалізовані українські заряди, детонують та усувають частину загрози.

"Це ще один приклад використання відносно низькотехнологічної винахідливості разом із надзвичайним внеском бронетехніки та озброєння, наданих НАТО протягом останніх місяців", - зазначається у матеріалі.

Речник британської благодійної організації з розмінування HALO Trust Пол Макканн повідомив CNN, що експерти з розмінування використовували таку ж техніку в Анголі, де вона показала певні перспективи. Він сказав, що теплові сліди мін були більш помітні на світанку та в сутінках, коли вони більше контрастували із зовнішньою температурою.

Команда безпілотників на передовій позиції поблизу південного села Роботине розповіла CNN про те, наскільки інтенсивно заміновані райони навколо них.

"Коли ми зайшли в одну смугу дерев, то виявили до 53 мін-пасток, — розповів Олександр з 15-ї Національної гвардії. — Це не одна граната, ми це називаємо "букет" — гранати поверх інших гранат". Ще один нацгвардійець Антон розповів про емоційні випробування на фронті.

"Було багато страшних моментів. Кожен раз, коли ви йдете на роботу, ви переступаєте через свій страх. Бо хто ще це зробить? Ніхто. А якщо пришлють іншого, і з ним щось трапиться, то собі не пробачиш", - каже Антон. 

Нагадаємо, The New York Times поспілкувався з російськими солдатами - колишніми в'язнями, які воюють в Україні, і з'ясував інший бік цієї війни: те, що відбувається всередині збройних формувань рф.