США також готові навчати українських пілотів на F-16: Пентагон назвав умову

США також готові навчати українських пілотів на F-16, але є одна умова

США були б готові взяти участь у підготовці українських пілотів, якби їх було б більше, а європейці не справлялися б.

Про це заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

"[Ми] відкриті для навчання існуючих пілотів, якщо в Європі досягнуть потенціалу. Це умова. Отже, якщо Данія та Нідерланди візьмуть на себе лідируючу роль у підготовці кадрів, якщо вони просто не матимуть можливостей підготувати стільки пілотів, скільки Україна хоче надіслати або планує надіслати, тоді ми будемо допомагати тренуватися в США", — сказала Сінгх.

Вона додала, що передача винищувачів Україні схвалена, але сама процедура ще не завершена.

"Для завершення передачі третім особам необхідно виконати певні критерії, включаючи навчання англійській мові та інші речі, як-от логістика на місцях", — сказала вона. — "Тож як тільки ці критерії [будуть] виконані, ми зможемо дозволити передачу".

Сінгх додала, що загальну кількість пілотів, які потребуватимуть навчання, визначатимуть українці.

"Україна буде єдиною, і я думаю, що вона ще підраховує, скільки у них пілотів, яких можна буде навчити", - сказала вона. — "У мене ще немає цих цифр".

Нагадаємо, за даними The Washington Post, поки відомо, що Україна відібрала для навчання у Європі 12 пілотів. Перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року.

Речник повітряних сил Юрій Ігнат 21 серпня заявляв, що у Данії пройдуть навчання 70 авіаторів, але серед них не всі є пілотами. Також він додав, що є ще одна група пілотів - це молоді льотчики, фактично вчорашні випускники, які поїдуть у Велику Британію, де будуть опановувати винищувачі дещо за довшою програмою. Але вони проходитимуть базову підготовку - англійську мову, легкомоторну техніку західну з пересадкою потім на винищувачі. Ця програма триватиме довше, можливо до 2 років.