В Україні провели 200 обшуків у "військкоматах" і ВЛК: Офіс генпрокурора каже про масштабну корупцію

В Україні провели 200 одночасних обшуків у "військкоматах" і ВЛК: масштабна корупція є у всіх регіонах

ДБР проводить обшуки у низці військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей. Також слідчі дії відбуваються у військкоматах для виявлення фактів корупції.

Як повідомляє пресслужба ДБР, слідчі дії проходять у межах розслідування кримінального провадження за фактами незаконного збагачення військовослужбовців, які займають керівні посади в обласних та районних ТЦК та СП.

Офіс Генпрокурора уточнює, що відбулося понад 200 одночасних обшуків у військкоматах - правоохоронці викрили чергові схеми ухилення від призову. Зазначається, що масштабні корупційні схеми працювали майже у всіх регіонах країни.

"Загалом встановлено 388 осіб відносно яких є сумніви щодо законності отримання ними постанов ВЛК про непридатність до військової служби. Вилучається медична документація, яка може підтвердити факти ухвалення протиправних рішень про непридатність до військової служби, особові справи тощо", - йдеться у повідомленні ДБР.

Кримінальні провадження порушені за низками статей, у тому числі за перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану.

"За даними слідства, за неправомірну вигоду службовці допомагали громадянам оформлювати інвалідність або визнавати їх тимчасово непридатними до служби. Це дозволяло відтерміновувати чи уникнути призову на військову службу", - зазначає Офіс генпрокурора.

Наприкінці минулого тижня в Одеській та Миколаївській областях, а також Херсонському та Бериславському районних ТЦК та СП працівники ДБР вже провели 15 обшуків. Заклади перевіряються на можливі корупційні дії персоналу під час проведення загальної мобілізації, незаконне звільнення від мобілізації офіцерів запасу та інших військовозобов’язаних осіб. 

"Під час попередніх перевірок вже виявлено непоодинокі факти зловживань воєнкомів та безпідставного зняття з військового обліку офіцерів запасу на підставі фіктивних довідок військово-лікарняних комісій. Наразі за результатами перевірок трьом посадовим особам військкоматів повідомлено про підозри", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив про звільнення усіх обласних керівників ТЦК та СП в Україні. Їх мають замінити "воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоровʼя, втратили кінцівки".

8 серпня стало відомо, що ДБР розслідує 112 проваджень щодо посадовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). За результатами цієї роботи 15 обвинувальних актів вже направили до суду.