"Перша вдала операція за всю історію України": Буданов про гвинтокрил Мі-8, який виманили з рф

"Перша вдала операція за всю історію України": Буданов про гвинтокрил Мі-8, який виманили з рф

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов назвав першою вдалою операцією за всю історію України дії розвідників, які виманили російського пілота разом з гвинтокрилом Мі-8 з рф.

Про це Буданов сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Він зазначив, що подробиці цієї операції будуть оприлюднені до чергової річниці утворення воєнної розвідки 7 вересня.

"Готується фільм і там будуть згадані певні подробиці цієї операції. Це перша вдала операція за всю історію України, ніхто такого не робив. Сподіваємося це масштабувати тепер", - сказав Буданов.

Він повідомив, що українські розвідники змогли знайти правильний підхід до російського пілота, непомітно вивезти в Україну його родину, і зробити такі умови, щоб він зміг перегнати це повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Крім нього було ще двоє людей. Коли вони зрозуміли, де сіли, то спробували втекти. Нажаль, вони були знищені. А пілот чудово себе почуває, у нього все добре. У фільмі ви його побачите", - розповів Буданов.

Він зазначив, що гвинтокрил знаходиться у Києві, а пілот не перебуває за ґратами, він разом з родиною має намір залишитися в Україні.

Нагадаємо, 23 серпня стало відомо, що російський бойовий гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем перелетів до України, сів на українському аеродромі та здався ЗСУ. Це була спецоперація ГУР, яка тривала понад 6 місяців. Українська розвідка виманила пілота Мі-8 в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ, але разом з вантажем сів на одному з українських аеродромів.