Переговори щодо безпекових гарантій Україні завершаться не раніше 2024 року, — WSJ

Переговори щодо безпекових гарантій Україні завершаться не раніше 2024 року, — WSJ

Переговори про надання безпекових гарантій Україні від країн G7 можуть бути завершені не раніше 2024 року.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на французського високопосадовця і джерела у Білому домі.

За даними видання, адміністрація президента США Джо Байдена та європейські союзники України розробляють план довгострокової військової допомоги Україні, щоб гарантувати, що рф не зможе перемогти на полі бою. 

Франція планує розпочати перший раунд переговорів з Україною щодо двосторонніх гарантій безпеки вже найближчими тижнями. А Німеччина тільки почала аналізувати можливі способи надання підтримки Україні. Щодо інших європейських країн, то поки конкретні домовленості не відомі.

WSJ зазначає, що у Білому домі існує невизначеність щодо того, які гарантії може надати США Україні. Адміністрація Байдена допускає, що після виборів у США, в разі перемоги когось з суперників, нова адміністрація президента домовленості може скасувати.

Згідно з американським законодавством, для міжнародних договорів із зобов'язальним характером потрібне схвалення двох третин голосів у Сенаті. Скасувати такі угоди також може тільки Сенат більшістю голосів. Президент має можливість укладати міжнародні угоди без схвалення Сенату, але ці угоди можуть бути анульовані майбутнім президентом. 

З метою уникнути обмежень, адміністрація США розглядає варіант укладення з Україною меморандуму про взаєморозуміння, який не потребує схвалення Сенату.

"Однак такий документ, що не передбачає зобов'язань щодо постачання конкретного озброєння і термінів їх виконання, найімовірніше, буде чинити обмежений вплив на росію і не сприятиме запобіганню продовження нею "спеціальної операції", - зазначає видання.

Нагадаємо, 10 серпня прессекретар Держдепу Метью Міллер заявив, що безпекова допомога Україні буде закріплена у відповідних міждержавних угодах, які залишаться чинними, незалежно від того, хто буде президентом США.

12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 оголосили про спільну декларацію про надання Україні безпекових гарантій. Вони означатимуть подальшу довгострокову збройну підтримку України. Учасники погодилися, що біль конкретні кроки визначатимуться системою двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.