США вперше надішле Україні боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams, — Reuters

США вперше надішле Україні боєприпаси зі збідненим ураном для танків Abrams, — Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена вперше надішле в Україну бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран.

Про це пише Reuters з посиланням на документ і підтвердження двох офіційних осіб США.

Зазначається, що снаряди, які можуть допомогти знищити російські танки, є частиною нового пакету військової допомоги Україні, який буде оприлюднено наступного тижня. Боєприпаси можуть бути випущені з американських танків Abrams, які, за словами обізнаного джерела, мають бути доставлені в Україну найближчими тижнями.

"Один із чиновників сказав, що майбутній пакет допомоги коштуватиме від 240 до 375 мільйонів доларів залежно від того, що він включатиме", - йдеться у повідомленні.

За словами офіційних осіб, вартість і вміст пакунка ще уточнюються. 

Велика Британія відправила в Україну боєприпаси зі збідненим ураном на початку цього року, це буде перша поставка боєприпасів США. Reuters вважає, що це рішення, ймовірно, викличе суперечки. 

"Використання боєприпасів зі збідненим ураном є предметом гострих дискусій, а противники, як-от Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї, стверджують, що вживання або вдихання пилу збідненого урану становить небезпечні ризики для здоров’я, включаючи рак і вроджені дефекти", - зазначається у повідомленні.

Боєприпаси зі збідненим ураном: наскільки вони небезпечні

Збіднений уран, який є побічним продуктом збагачення урану, використовується для боєприпасів, оскільки його надзвичайна щільність дає снарядам здатність легко проникати через броню та самозайматися в палаючій хмарі пилу та металу.

Хоча збіднений уран є радіоактивним, але значно менше, ніж уран природного походження.

Сполучені Штати використовували боєприпаси зі збідненим ураном у величезних кількостях під час війн у Перській затоці 1990 і 2003 років і під час бомбардувань НАТО колишньої Югославії в 1999 році.

Міжнародне агентство з атомної енергії (Міжнародне агентство з атомної енергії) повідомляє, що дослідження в колишній Югославії, Кувейті, Іраку та Лівані "показали, що існування залишків збідненого урану, розсіяних у навколишньому середовищі, не становить радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів".

З усім тим, Reuters наголошує, що радіоактивний матеріал може посилити масштабну післявоєнну проблему очищення України. Частини країни вже всіяні касетними бомбами та іншими боєприпасами, що не розірвалися, а також сотнями тисяч протипіхотних мін.

Нагадаємо, група з 200 українських солдатів завершила навчальну програму на американських танках M1 Abrams, перші 10 танків Україна має отримати в середині вересня.