Чи можливо відновити Паркове та Чисте озера у Сєвєродонецьку

Чи можливо відновити Паркове та Чисте озера у Сєвєродонецьку. Фото "Сєвєродонецьк онлайн"

Нещодавно мережею почала ширитися інформація про те, що Паркове озеро в окупованому Сєвєродонецьку пересихає. Днями з’явилося відео, на якому видно, що від водойми нічого не залишилося.

Наша редакція вирішила розібратися у ситуації та дізнатися, чи можливе відновлення сєвєродонецьких озер.

Що відбувається з озерами

У середині липня телеграм-канали поширили фото сєвєродонецьких Паркового та Чистого озер. На кадрах видно, що водойми обміліли, а навкруги поросли бур’яни. 

Коли саме були зроблені ці фото, не вдалося верифікувати, але проблема з обмілінням озер не нова. Ще до окупації влітку водойми майже пересихали, коли не відбувалася їхня підкачка водою.

Минулого року, вже за окупації росіянами Сєвєродонецька, також повідомлялося, що через відсутність підкачки води у Чисте та Паркове, озера опинилися під загрозою зникнення

Видання “Вчасно” тоді цитувало начальника Управління житлово-комунального господарства Сєвєродонецької ВЦА Антона Ковалевського, який зазначав, що у 2020 році на підтримку рівня води у двох озерах з міського бюджету витратили понад сім мільйонів гривень.

“Зважаючи на те, що це літо в Сєвєродонецьку видалось не критично спекотним, можна говорити про те, що озера можна врятувати після деокупації та відновлення комунікацій критичної інфраструктури”, – казав він.

У чому проблема сєвєродонецьких озер

Як відомо, обидва міських озера – Паркове та Чисте – міська влада до окупації підтримувала штучно.

Керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк казав наступне: “Вони природного походження, але з часом там були проведені ще попередніми міськими владами певні гідрологічні інженерні дії. Було замінене дно: укладене глиною щільно, щоб зберігати воду, оскільки джерела уходили, горизонти стали нижчими. І останнім часом ці озера наповнювались водою штучно”.

Після російської агресії, за його словами, порушення всіх комунікацій та водогонів наповнювати озера стало нічим.

“Ті потужності, що зараз працюють у місті, які окупантам вдалося запустити, їх недостатньо. Тому вода просто випарувалась, а джерел в цих озерах на теперішній час немає”, – пояснив керівник МВА. 

Бездіяльність окупантів

Російські загарбники, як і інші проблеми, вирішують питання відновлення озер лише на словах. Ще навесні 2023 року окупанти заявляли, що збереження зелених зон у містах є для них пріоритетом. Вони також обіцяли створити нові парки біля Паркового й Чистого озер. 

  

Однак численні фото й відео, які публікують у мережі з середини літа, кажуть про зворотне: ніяких нових парків біля озер немає. Водойми, навпаки, занедбані.

Самі ж окупанти опублікували відео, на якому видно лебедів на Чистому озері, однак, що відбувається навколо водойми – не показали. 

Для відновлення озер, як вже зазначалося, необхідно відремонтувати систему водопостачання.
Про те, що окупанти майже нічого не відновлюють у Сєвєродонецьку, у тому числі й систему водопостачання, каже й керівник Сєвєродонецької МВА Олександр Стрюк, і керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

За словами Стрюка, систему водопостачання росіяни не ремонтували. Функціонують тільки ті ділянки, які найменше постраждали від бойових дій.

Власенко каже, що води людям не вистачає.

Чи можливе відновлення Паркового та Чистого

“Сєвєродонецьк онлайн” вирішив дізнатися думку екологів з цього приводу.

“Це штучні водойми, вони беруть воду з інших джерел, була підкачка з централізованого водопостачання. Тобто, щоб наповнити ці водойми, треба, як мінімум, відновити водопостачання. Скільки часу піде на відновлення водопостачання – важко сказати, бо наразі невідомі масштаби руйнувань у Сєвєродонецьку”, – розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції у Луганській області Максим Якунін.

Навіть якщо озера висохнуть повністю, то їх можна буде відновити, але ж біорізноманіття загине, а його відродити – досить тривалий і важкий процес.

Житель Паркового озера (фото зроблене до окупації міста). Фото "Сєвєродонецьк онлайн"

“Біорізноманіття там вже постраждало, це стосується і птахів перелітних, і біоресурсів, які населяли ці озера. Птахи можуть відлетіти, а риба й молюски загинуть, якщо озера повністю висохнуть”, – зазначає еколог.

Птахи на Чистому озері (фото зроблене до окупації міста). Фото "Сєвєродонецьк онлайн"

Проте він відмітив, що для загальної екосистеми Сєвєродонецька озера відіграють певну роль, однак їхня важливість більше полягає в рекреаційній функції.

Отже, можна зробити висновок, що озера відновити можна. Для цього необхідно повернути подачу води в водойми. Проте все вказує на те, що російські окупанти не збираються цим займатися. Тож доводиться чекати на деокупацію й відновлення міста, а також сподіватися, що природа не дасть загинути озерам й вони наповнюватимуться, хоча б частково, за рахунок опадів.

Читайте також: Топонімічна історія озера: Паркове