Україні загрожує втрата вірного союзника в ЄС після виборів у Словаччині, — Reuters

Україні загрожує втрата вірного союзника в ЄС після виборів у Словаччині, —  Reuters

Україна може втратити Словаччину як вірного воєнного союзника після словацьких виборів, які заплановані на 30 вересня.

Про це пише Reuters, аналізуючи заяви фаворита перегонів експрем'єра Роберта Фіцо.

"Ми мирна країна. Ми не відправимо в Україну жодного снаряду", - сказав він близько 300 прихильникамв на політичному мітингу в західному словацькому містечку.

"Якщо він виконає свою обіцянку, це означало б кардинальні зміни для Словаччини, яка досі була вірним союзником свого східного сусіда України у її війні проти росії. Братислава постачала зброю та запропонувала потужну політичну підтримку Києву в рамках Європейського Союзу та НАТО", - пише інформагенція.

"Їм все одно доведеться сісти і знайти угоду", — сказав Фіцо. "рРосія ніколи не піде з Криму, ніколи не піде з територій, які вона контролює".

Reuters підкреслює, що Фіцо не гарантовано виграє. Жодна партія не може отримати більшість, і формування коаліційного уряду може виявитися важким завданням. Західні дипломати та офіційні особи в Києві також кажуть, що така маленька країна, як Словаччина, не може зайти так далеко, змінюючи політику ЄС і НАТО.

Під час політичної кампанії Фіцо сказав, що війна "почалася в 2014 році, коли українські нацисти та фашисти почали вбивати російських громадян на Донбасі та Луганську", повторюючи виправдання Москви за підтримку "сепаратистів" і захоплення землі на сході України.

За словами чотирьох високопоставлених західних дипломатів, з якими спілкувався Reuters, передвиборча риторика Фіцо викликає занепокоєння у союзників Словаччини.

У зв’язку з тим, що український контрнаступ ще не став серйозним проривом, виникло питання про те, як довго союзники будуть підтримувати свою фінансову та військову підтримку, лідери ЄС і НАТО відчайдушно прагнуть зберегти єдиний фронт проти Москви.

"Фіцо також може об’єднатися з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, особливим представником Європи, який підтримує тісні зв’язки з росією, що підвищує перспективу нових зіткнень із Брюсселем щодо верховенства права, війни в Україні та міграції. Але прагматизм Фіцо під час попередніх термінів перебування на посаді, коли він перевів Словаччину на євро і в основному уникав суперечок із партнерами з ЄС і НАТО, пом’якшує такі побоювання", - зазначає інформагенція.

"Російські війська на вашому кордоні та розрив відносин із вашими союзниками, ви цього хочете?" – сказав один із дипломатів. 

Другий дипломат вважав, що Фіцо вагатиметься скоротити постачання зброї в Україну, окрім тієї, яка вже вичерпана, з огляду на економічну важливість виробників боєприпасів і ремонтної бази.

"І Брюссель має важелі впливу. З питань верховенства права він може відмовити у фінансовій підтримці ЄС для Словаччини, яка її дуже потребує з прогнозованим бюджетним дефіцитом на рівні 6,85% ВВП цього року, що є найвищим показником у єврозоні", - зазначається у статті.

Українські офіційні особи сказали Reuters, що вони стурбовані перспективою створення коаліції Орбана всередині ЄС, але зауважують, що Угорщина зазвичай не змінює статус у важливих рішеннях, тому очікує обмеженого зовнішньополітичного впливу, якщо виграє Фіцо.

Нагадаємо, Польща допускає зниження підтримки України на тлі зернової кризи між державами. 20 вересня посла України Василя Зварича викликали до МЗС Польщі через слова президента України Володимира Зеленського на сесії Генасамблеї ООН, 19 вересня.

Під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".