"Все іде, як сподівається путін": Politico аналізує, як коливається західна підтримка України

"Все іде, як сподівається путін": Politico аналізує, як коливається західна підтримка України

Російський президент володимир путін не приховував свого плану продовжувати тиск на Україну, доки рішучість Заходу не зруйнується. Після більш ніж 500 днів його загарбницької війни він тепер має підстави вважати, що все йде так, як він сподівався.

Про це пише Politico, аналізуючи, як союзники України демонструють коливання у підтримці України.

Передусім це стосується Польщі, Естонії, Словаччини та інших країн Центральної та Східної Європи, які  були одними з найвірніших союзників Києва з першого дня повномасштабного вторгнення росії. 

"Але оскільки лідери деяких із цих союзних держав стикаються з битвами за переобрання чи іншими внутрішніми викликами, а уряди нервують через наслідки приєднання України одного дня до Європейського Союзу, ця підтримка починає коливатися", - констатує видання і зазначає, що найяскравіший приклад – Польща. Напередодні виборів, які мають відбутися у Польщі 15 жовтня, загострилася суперечка з Києвом щодо поставок зерна, які, як стверджує Варшава, знижують виробництво польських фермерів.

"Хоча хочеться списати напруженість на виборчий феєрверк, є підстави вважати, що вона може зберігатися й після кампанії. Як зазначив західний дипломат, який побажав залишитися неназваним, зернова суперечка між Варшавою та Києвом виявляє глибші побоювання щодо вступу України в ЄС", - пише Politico.

"Протягом 18 місяців Польща тиснула на будь-яку державу-член, яка висловлювала б найменші вагання щодо України, – сказав дипломат Politico. - "Тепер вони показують своє справжнє обличчя".

У статті зазначається, що проблема для Києва полягає в тому, що підтримка, здається, зменшується не лише в Польщі. Видання пише про прем’єрку Естонії Каю Каллас, як з початку вторгнення рф проголошувала проукраїнські настрої у Брюсселі та Вашингтоні. Але зараз, як нагадує Politico, на її репутацію негативно вплинув той факт, що її чоловік має частку в компанії, яка продовжувала вести бізнес у росії, навіть коли його дружина виступала за припинення будь-якої торгівлі з Москвою.

"З усім тим, голос Каллас став "набагато менш голосним" після того, як наприкінці серпня вибухнув скандал, позбавивши Київ одного з найсильніших адвокатів у західних столицях", - йдеться у статті.

Також видання нагадує про Словаччину, де може перемогти Роберт Фіцо, колишній прем’єр-міністр, який проводить кампанію на проросійській, антиамериканській платформі.

"Звісно, ​​Україна все ще має багато сильних прихильників у Європі. Литва, Латвія, Румунія, Швеція, Фінляндія та інші залишаються твердо прихильними, а президент Франції Еммануель Макрон нещодавно рішуче підтримав Київ. Деякі аналітики також применшують важливість ролі Польщі та Словаччини на цей момент, вказуючи на те, що на арсеналах цих країн залишилося небагато зброї для доставки", - зазначають у статті, але підсумовують, що "важко, однак, уявити, що десь путін не потирає руки".

Нагадаємо, The Washington Post писав, що якщо Дональд Трамп поверне собі Білий дім і посаду президента, є явна загроза, що він перекриє фінансову і воєнну допомогу США Україні. А країни Європи не зможуть "перекрити цю нестачу".