Польща підготувала транзитні коридори для експорту українського зерна, – Дуда

Польща підготувала транзитні коридори для експорту українського зерна, – Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявив про підготовку транзитних коридорів для українського зерна.

Про це повідомила канцелярія президента.

“Завдяки праці наших аграріїв ми самодостатні. Нам не потрібне зерно з України. Їх чудові врожаї під час війни дуже мало дісталися країнам, які їх справді потребували”, – йдеться у повідомленні.

За словами Дуди, у Польщі підготували транзитні коридори, завдяки яким українське зерно може проходити через Польщу та експортуватися куди потрібно.

“Ми намагаємося допомогти Україні та тим країнам, які потребують цієї допомоги. Я вважаю, що це правильне рішення, що польський уряд залишив заборону на продаж українського зерна на польському ринку. Але ми повинні зробити все, щоб транзит був якомога більшим”, – зазначив він.

Довідка: Польща ще 15 квітня обмежила експорт через свою територію (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Польські політики заявляли, що фермери потерпають і зазнають збитків через дешеве зерно і сільськогосподарську продукцію з України. До рішення Польщі доєдналися Угорщина, Словаччина та Болгарія.

Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам цих країн, зазначаючи, що ембарго накладається лише на кілька зернових та олійних культур з України. 15 вересня ембарго мало бути зняте, але Польща, Угорщина і Словаччина відмовилася від цього і продовжили заборону на ввіз продукції з України.

Нагадаємо, раніше заступник міністра економіки України Тарас Качка повідомляв, що якщо Варшава не скасує додаткові заборони на українське борошно та корми, Україна "буде змушена вжити заходів та відповідь заборонити імпорт фруктів і овочів з Польщі".