Україна погрожує заборонити ввіз фруктів і овочів з Польщі у відповідь на "зернове ембарго"

Україна погрожує заборонити ввіз фруктів і овочів з Польщі у відповідь на "зернове ембарго"

Якщо Варшава не скасує додаткові заборони на українське борошно та корми, Україна "буде змушена вжити заходів та відповідь заборонити імпорт фруктів і овочів з Польщі".

Про це Politico сказав заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.

Він повідомив, що Київ подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на українську сільськогосподарську продукцію.

"Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси", – сказав Качка, додавши, що Київ готується відповісти на експорт польських овочів і фруктів.

Польща, Угорщина та Словаччина заявили, що введуть власні заборони на українське зерно після рішення Єврокомісії скасувати обмеження. "У наших очах ці заходи Угорщини та Польщі є заявою про повну недовіру до Європейської комісії", — сказав він.

Качка стверджує, що відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини є не лише внутрішньою справою ЄС, але викликала те, що він назвав "найбільшим системним занепокоєнням" — чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти тому, що Брюссель говорить від імені ЄС.

Тоді як Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири види зерна, Польща на вихідних ввела додаткові заборони на українське борошно та корми. Угорщина, за словами Качки, йде ще далі і забороняє ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Нагадаємо, 12 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна звернеться в арбітраж Світової організації торгівлі через зернове ембарго Польщі.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що якщо українське зерно не буде заблоковано, "Польща не погодиться на вступ України до ЄС".

Також повідомлялося, що президенти Польщі і України Дуда і Зеленський зустрінуться, щоб обговорити зернове питання.

Довідка: Польща ще 15 квітня обмежила експорт через свою територію (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Польські політики заявляли, що фермери потерпають і зазнають збитків через дешеве зерно і сільськогосподарську продукцію з України. До рішення Польщі доєдналися Угорщина, Словаччина та Болгарія.

Єврокомісія погодилася виділити 100 млн євро на компенсації фермерам цих країн, зазначаючи, що ембарго накладається лише на кілька зернових та олійних культур з України. 15 вересня ембарго мало бути зняте, але Польща, Угорщина і Словаччина відмовилася від цього і продовжили заборону на ввіз продукції з України.