Вперше в Україні присудили винагороду викривачу корупції

 Вперше в Україні  присудили винагороду викривачу корупції. Фото:facebook/yevhenshevchenko

В Україні сід вперше ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу корупції. Вона становитиме 13 млн 299 тис. 950 грн.

Про це  повідомляє пресслужба ВАКС. 

У понеділок, 2 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби. ВАКС визнав його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369, ч. 4 ст. 190 КК.

Також вперше суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13 млн 299 тис 950 грн. Як повідомляє finance.liga.net, викривач Євген Шевченко повідомив про спробу підкупу за $6 млн керівників антикорорганів у 2020 році. Йдеться про організацію хабаря $5 млн, які призначалися керівникові САП Назару Холодницькому. За даними слідства, у нього хотіли "купити" зняття підозри з ексміністра Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту Реал Банку. Ще $1 млн нібито був призначений для посередників.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України особі призначено покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Відповідно до частин 2, 3 ст. 75 КК України, обвинуваченого звільнили від відбування покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробуванням та визначили іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Згідно з угодою, обвинувачений взяв на себе обов’язки співпрацювати в іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідується НАБУ, а також забезпечити перерахування 50 млн грн на підтримку Збройних Сил України.

Крім того, суд застосував спеціальну конфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн доларів, з яких 5 млн 950 тис доларів уже передали на підтримку ЗСУ та ще 50 тис доларів буде перераховано до бюджету згідно з цим вироком.

Шевченко називають "позаштатним працівником НАБУ" з 2016 року.

У Facebook він повідомив, що даний епізод кваліфіковано як "шахрайство" і з цього мільйона доларів він, як викривач, додаткові $100 тисяч не отримав, оскільки законом винагорода передбачена лише за корупційні злочини, а шахрайство до їх переліку не входить.

"Втім, сьогоднішнє рішення суду безумовно є визначним досягненням як для мене особисто, так і для усієї антикорупційної системи загалом, адже вперше в історії України громадянин за викриття корупційного злочину отримає від держави достойну винагороду. Це виводить роль викривача на новий, зокрема фінансово цікавий рівень", – написав Шевченко.

Нагадаємо, Президент Литви розповів, як корупція в Україні значно впливає на постачання західної зброї.