Bloomberg порівняв війну путіна в Україні з уроками Другої світової: "Зупинити Гітлера в 1938 році було б дешевше"

Bloomberg порівняв війну рф в України з уроками Другої світової: "Зупинити Гітлера в 1938 році було б дешевше"

Ті скептики щодо України, які питають про вартість підтримки США і зазначають, що є більш нагальні потреби, ніж підтримка воюючої країни у Європі, повинні прислухатися до уроків часів Другої світової війни. 

Про це пише Bloomberg у статті, автором якої є оглядач Андреас Клут, який висвітлює дипломатію США, національну безпеку та геополітику.

Він нагадав відому цитату прем’єр-міністра Великої Британії Невіла Чемберлена: "Безсумнівно, у нас є серйозніші речі, ніж сварка в далекій країні між людьми, про яких ми нічого не знаємо". Він сказав це в 1938 році, коли Адольф Гітлер збирався захопити Судетську область, частину Чехословаччини. І знаєте, що було далі".

Також Клут нагадує про те, що до середини 1940 року більшість американців хотіли, щоб США не брали участь у війні в Європі, навіть після того, як Гітлер вторгся до Польщі, Нідерландів, Бельгії та Франції. "Лише з цього моменту вони зрозуміли, що конфлікт у Європі, як і в Азії, не є тим, від якого вони можуть залишитися осторонь, і натомість вони повинні допомогти своїм союзникам перемогти", - зазначається у статті.

"Коли ви зараз накладаєте вето на пакет допомоги Києву, ви фактично не звільняєте кошти на щось інше, що вам дорого. Ви додаєте до своїх власних зобов’язань завтра у грошах і, можливо, крові. Зупинити Гітлера в 1938 році було б набагато дешевше в обох валютах, ніж це виявилося", - наголошує Bloomberg.

Видання зазначає, що те, що відбувається в США, на Заході та в усьому світі сьогодні, є битвою наративів, схожою на історію кінця 1930-х років.

Ось чому всі американці повинні продовжувати підтримувати Україну, пише Bloomberg і вказує три причини:

По-перше, не всі іноземні конфлікти торкаються самого серця міжнародного права, як це закріплено у Статуті Організації Об'єднаних Націй, але агресивна війна путіна це робить. Він тиран, який напав на незалежну та демократичну націю, щоб поглинути її відродженою Російською імперією. Якщо йому це вдасться, він не зупиниться в Україні. Якщо ви в цьому сумніваєтеся, спитайте молдаван, естонців, грузинів чи інших жителів його району.

"Таким чином, надсилання грошей, боєприпасів і зброї в Україну насправді є найдешевшим способом зв’язати путіна та відмовити його йти далі. З точки зору чистих вигод Америка та Європа винні українцям, а не навпаки", - йдеться у статті.

По-друге, путін не єдиний, кого США стримують, підтримуючи Україну. Його друзі в Пекіні, Пхеньяні та інших місцях спостерігають за розвитком українського конфлікту. Відмова від Києва та поступки Заходу змусять Китай двічі подумати про атаку на Тайвань чи Філіппіни.

По-третє, американці повинні пам'ятати, що США, в силу свого тривалого домінуючого становища, відіграють особливу роль у міжнародних справах. Якщо світовий гегемон зречеться або відкине цю частину, як це сталося між світовими війнами, сьогоднішня державна система, швидше за все, зануриться в хаос, а спроби підтримувати хоч трохи порядку та вирішити загальні проблеми, такі як зміна клімату, зазнають невдачі. 

"Сьогодні це так само вірно, як і в 1943 році, коли наступник Чемберлена на посаді британського прем’єр-міністра Вінстон Черчілль виступав у Гарвардському університеті про роль США у світі. "Ціна величі — відповідальність", — сказав він. Сьогодні відповідальність починається з допомоги Україні захиститися", - підсумовується у статті.

Нагадаємо, у казні Пентагону залишилося $5,2 млрд на зброю та іншу безпекову допомогу для України після того, як Конгрес відмовився включити додаткові кошти в закон про оборонний бюджет США.

Водночас і в країнах Європи закінчується зброя для передачі Україні, а союзники не значно нарощують свої виробничі лінії, щоб не відставати від попиту.