"Тривога аж до лінії фронту": CNN розповів, як в ЗСУ реагують на можливу ​​втрату військової підтримки США

"Тривога аж до лінії фронту": CNN розповів, як в ЗСУ реагують на можливу ​​втрату військової підтримки США

Рішення Конгресу США ухвалити законопроект про тимчасове фінансування без додаткового фінансування України, викликало тривогу від Києва аж до лінії фронту.

Про це пише телеканал CNN, який поспілкувався з українськими солдатами на передовій.

Україна залежить від міжнародної військової підтримки, особливо від обладнання, яке надходить із Сполучених Штатів, не лише від дорогих танків, бронетехніки та високотехнологічних ракет, а й від стрілецької зброї, як-от автомати і кулемети.

"Над зруйнованим містом Бахмут 44-річний Василь вправляється з кулеметом M2 Browning (на фото, - ред.), виготовленим у США. Він оглядає цілі на полігоні, ретельно прицілюючись перед тим, як натиснути на спусковий гачок", - пише CNN, записавши думку бійця.

"Це великокаліберний кулемет, який працює без збоїв", — сказав Василь, який попросив американське ЗМІ не називати його прізвище з міркувань безпеки. "Це дуже зручно, наприклад, коли працюєш із багатоповерхівки. Ви маєте висоту, а внизу бачите ворога".

Телеканал CNN розповідає, що Василь входить до групи вогневої підтримки 80-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ, забезпечуючи прикриття підрозділів під час їхнього просування та сповільнюючи російські сили під час контратаки. Він сказав, що не може уявити, що станеться, якщо Україна втратить підтримку з боку США.

"Я не знаю, що сказати", — сказав він. "Це було б важко".

Василь перезаряджає Browning,  і розповідає, як стріляв з радянських кулеметів. Американський, за його словами, є набагато покращеним.

"Цей набагато краще, тому що він не виходить з ладу", — сказав боєць. "Коли ви стріляєте з радянського, він часто заклинює після кількох пострілів просто через потрапляння пилу. З Browning, навіть коли він заклинює, як ви бачили, ви смикаєте його і продовжуєте працювати. Без проблем", – додає він.

Хоча це було б проблемою, якби західна зброя, подібна цій, перестала потрапляти в українські руки, Василь не може дозволити собі хвилюватися про це.

"Політика для політиків", – пояснив він. "Моя робота тут, моя робота — боротися". І він каже, що зробить це, зі зброєю США чи ні. "З радянською рушницею ми могли б добре працювати", — сказав він. "У нас немає вибору. Ми повинні боротися".

Нагадаємо, у казні Пентагону залишилося $5,2 млрд на зброю та іншу безпекову допомогу для України після того, як Конгрес відмовився включити додаткові кошти в закон про оборонний бюджет США.

Водночас і в країнах Європи закінчується зброя для передачі Україні, а союзники незначно нарощують свої виробничі лінії, щоб не відставати від попиту.