В Україні розпочнуться проблеми з виплатами зарплат через припинення фінансування з США, — WSJ

В Україні розпочнуться проблеми з виплатами зарплат через припинення фінансування з США, — WSJ

В Україні вже в листопаді можуть розпочатися проблеми з виплатою зарплат чиновникам та бюджетникам, якщо США не приймуть новий пакет фінансової допомоги.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

У матеріалі зазначається, що США та інші країни-донори фінансують зарплати 150 тисяч українських держслужбовців і понад півмільйона вчителів, професорів і шкільних працівників, а також державні витрати України.

Український Мінфін може постане перед труднощами вже в листопаді, і уряд буде змушений скоротити витрати на зарплати або залучити нові кредити. USAID може надати $1,15 мільярда Україні в жовтні через Світовий банк, але це залежить від того, чи доведе країна, що "належним чином витратила попередній переказ". Перспективи майбутніх виплат залишаються неясними.

Газета припускає, що у разі відсутності нового фінансування Україна може бути змушена використовувати відкладені кошти для подолання листопада і грудня, але у 2024 "картина стане ще похмурішою".

Ще одним джерелом для фінансування видання називає "Євросоюз та інші великі економіки, включно з Японією", але "Україні все одно доведеться повернутися до практики друкування грошей, що може викликати інфляцію".

"З усім тим, американська фінансова і військова допомога, з якою ЄС не може зрівнятися, розглядається як барометр спроможності Заходу продовжувати підтримувати війну", - ідеться в статті. 

"В чому історія: в жовтні ми отримаємо 1.25 млрд від США. А вже на листопад у нас немає цих грошей. Бо новий пакет не прийнятий. Це лише обмежить наші проблеми з грошима, але з військовою допомогою все буде нормально. Бо по війську у нас Пентагон може напряму посилати зброю. Його бюджет прийнятий. Можливо ми зможемо перекрити цю суму з грошей від ЄС. Але з США у нас проблема", - зазначає народний депутат Олексій Гончаренко в своєму Telegram, коментуючи статтю WSJ. 

Нагадаємо, палата представників Конгресу США у четвер, 28 вересня, пізно ввечері проголосувала за виділення $300 млн на підтримку України. Але допомогу Києву вилучили із загального оборонного бюджетного законопроєкту США. Йдеться про радикальне крило Республіканської партії, яке домоглося виключення з тимчасового кошторису статті про безпекову допомогу нашій державі на понад $6 млрд.

Планувалося, що за українське питання проголосують окремим законопроєктом. Це може затягнутися через відставку спікера Палати представників Кевіна Маккарті.

Посол України у США Оксана Макарова наголошувала, що наразі тимчасова бюджетна резолюція в США ухвалена тільки на 45 днів. Конгрес та Адміністрація подбали про те, щоб кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Уряд США працюватиме тому нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше: 1.6 млрд дол на оборонну допомогу і 1.23 млрд дол прямої бюджетної допомоги, а також значні суми на енергетичні та інші програми.