Генерал та експерт ISW закликав США та ЄС закінчити війну в Україні, доки вона не поширилася до світової

Генерал і експерт ISW закликав США і ЄС закінчити війну в Україні, доки вона не поширилася до світової

Нинішньому поколінню американських і європейських політиків слід взяти приклад з їхніх попередників, які перемогли у Другій світовій війні, та допомогти Україні перемогти, допоки ця війна не поширилася.

З таким закликом виступив старший науковий співробітник Інституту вивчення війни (ISW), відставний американський генерал-лейтенант Джеймс Дубік у статті для The Messenger.

"Ті, хто воював, а потім побудував Європу, яку більшість із нас успадкували, сьогодні прийшли б у жах від того, що надто багато лідерів і громадяни Америки не хочуть підтримувати Україну", — написав Дубік.

Він впевнений, що "якби голоси покоління Другої світової могли нашіптувати пораду сьогоднішнім лідерам, це могло б бути: "Закінчіть цю війну, поки вона не поширилася. Якщо ви думаєте, що зараз важко, може стати гірше. Світ потребує американського лідерства — отже, керуйте".

Дубік критикує рішення Конгресу виключити допомогу Україні з тимчасового бюджету і звертається насамперед до американських політиків, а потім пише і про них, і про європейських лідерів.

"Сполучені Штати, НАТО та інші союзники повинні підтримувати Україну, щоб злочини путіна не залишилися безкарними. Таке завдання було б цілком зрозуміле нашим попередникам часів Другої світової війни. Але, схоже, надто багато нинішніх американських лідерів дають слабину перед чотирма завданнями, що стоять перед ними", — пише Дубік.

Він назвав ці чотири завдання:

1) Підтримувати боротьбу за вигнання сил путіна з України. Війни виграються, коли одна сторона досягає своїх стратегічних політичних цілей або обидві сторони вирішують вийти з бою. Ні президент України Володимир Зеленський, ні український народ не збираються здаватись. Вони воюватимуть доти, поки надходитимуть необхідні припаси. Їхнє життя, як політичної спільноти, залежить не лише від їхньої рішучості, а й від союзників. Припинення фінансування України США в щойно ухваленій резолюції Конгресу матиме прямий негативний вплив на здатність України підтримувати свій контрнаступ.

Путін не піде у відставку, якщо його не змусять. Враховуючи поганий стан російських військ, він ледь тримається у військовій частині та розраховує, що підтримка США та НАТО зменшиться. Скорочуючи допомогу Україні, Конгрес прямо підтримує бажання путіна розколоти альянс і послабити їхню рішучість.

2) Забезпечити Україну тим, що їй потрібно для перемоги. Дубік вважає, що союзники не надали обіцяну підтримку Україні в тому темпі, якого вимагає імпульс контрнаступу. У 2022 році вони почали й досі дотримуються підходу "дайте їм частину того, що їм потрібно, повільніше, ніж їм це потрібно".

Путін не може розширити масштаб війни, він ледве тримається в обороні. Контрнаступ був би набагато потужнішим і, можливо, йшов би швидше, якщо союзники залишили свої самими придумані страхи щодо того. що росія може зробити, і планували б постачання на основі того, що українці мають зробити.

3) Підтримати здатність України продовжувати свою боротьбу. Здатність України боротися за права, вкрадені незаконною агресією путіна, залежить не лише від військової спроможності, а й від економічної та цивільної спроможності. Союзникам слід поєднати те, що виглядає як короткостроковий підхід до допомоги, з більш довгостроковою стратегією фінансування.  Щоб керувати такою комплексною програмою відновлення, союзники повинні створити автономну організацію, покликану гарантувати, що всі гроші витрачаються розумно та без корупції.

4) Підготуйтеся до перехідного періоду після бою, який буде небезпечним і важким. Відновлення після цієї війни не буде легким і швидким. Те, що путін втратив на полі бою, він спробує повернути в перехідний період після війни. Він розпалюватиме незгоду. Він прагнутиме дискредитувати уряд Зеленського. Він будь-яким способом перешкоджатиме поверненню біженців, економічному відновленню та реконструкції. Він використовуватиме "заперечні сили", щоб розпалювати насильство, залякувати свідків військових злочинів і максимально ускладнювати повернення до нормального життя. І він намагатиметься послабити інші держави в регіоні, готуючись до подальшої агресії.

"Війна путіна проти України не припиниться, коли бойові дії закінчаться, і союзники повинні почати планувати цей факт зараз. Але останні дії Конгресу не демонструють стратегічного лідерства, якого світ очікує від Сполучених Штатів. Це не обіцяє нічого доброго ні Україні, ні Америці", - підсумував Дубік.

Читайте також: "Україна все ще може програти війну, а росія виграти": ветеран США назвав найімовірніший сценарій