Швеція обіцяє збільшити військову допомогу Україні і розглядає передачу винищувачів Gripen

Швеція обіцяє збільшити військову допомогу Україні і розглядає передачу винищувачів Gripen

Швеція надішле Україні новий пакет військової підтримки вартістю $199 млн, що складається в основному з артилерійських боєприпасів і розглядає можливість відправки винищувачів Gripen.

Про це заявив міністр оборони Пал Йонсон, повідомляє Reuters.

Джонсон сказав на прес-конференції, що збройні сили мають повідомити до 6 листопада про можливість відправки літаків Jas Gripen в Україну після того, як уряд попросив їх оцінити це питання.

Але він повторив, що з міркувань внутрішньої безпеки Швеція повинна стати членом НАТО, перш ніж вона зможе потенційно відправляти будь-які винищувачі.

Новий пакет військової допомоги стане 14-м пакетом допомоги, який Швеція надасть Україні з моменту вторгнення росії, в результаті чого загальна вартість такої допомоги скандинавській країні становитиме трохи понад 22 мільярдів крон.

"Нам потрібно розробити нашу підтримку так, щоб вона була довгостроковою та стабільною", — сказав Джонсон. "Зараз важливо, щоб більше країн підтримали Україну".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у четвер на неформальній зустрічі в Гранаді, Іспанія, попередив європейських лідерів, що росія може напасти на інші країни протягом п’яти років, якщо Європа похитнеться в її підтримці.

Він також сказав, що залишається впевненим у продовженні фінансової допомоги США та Європи.

Також нагадаємо, що 15 серпня уряд Швеції оголосив про 13-й пакет підтримки України, який включає боєприпаси та запасні частини для кількох матеріальних систем. Загальна вартість цього тринадцятого пакету підтримки становить приблизно 3,4 мільярда шведських крон (майже $314 млн).