"Все, що ми бачили в Україні, ми побачимо в Ізраїлі": ізраїльські експерти про тактику терористів

"Все, що ми бачили в Україні, ми побачимо в Ізраїлі": ізраїльські експерти про тактику терористів

Під час атаки на Ізраїль бойовики ХАМАС вперше широко використали наступальні безпілотники, спираючись на тактику російсько-української війни.

Ізраїльська газета Haaretz пише, що також використовувалися гранати та саморобні вибухові пристрої для націлювання на пости ЦАХАЛу, бойовий танк і систему дистанційного вогню. 

ZN.ua, цитуючи закритий текст статі, описує, що на одному відео, опублікованому ХАМАСом, видно, як дрон доставляє вибуховий пристрій на вежу системи спостереження на прикордонному паркані в Газі. Haaretz пояснює, що ці вежі - частина системи дистанційного ведення вогню, якою керують солдати з диспетчерського пункту. Її призначення - запобігти прориву через прикордонну загорожу. Через кілька хвилин після доставки пристрою на вежу лунає вибух.

На іншому відео видно, як безпілотник скидає ручну гранату з висоти кількох десятків метрів і вражає ізраїльських солдатів на території військової бази. Haaretz пише, що за допомогою БПЛА бійці ХАМАС змогли знищити щонайменше один танк Merkava Mark IV, який належить до найсучасніших і важкоброньованих бойових машин світу.

На думку видання, це було, можливо, найуспішнішим застосуванням безпілотників з боку ХАМАС. На відео видно, що система активного захисту танка Trophy була активована. Втім, вона розроблена для захисту бойової машини від протитанкових ракет, а не від бомб, які скидають з БПЛА.

"У 2000-х роках, коли інтерес до безпілотників, керованих за допомогою GPS, зріс, дехто застерігав, що збройні угруповання перетворять їх на «військово-повітряні сили для бідних». Ці побоювання ставали все більш реальними в міру того, як дрони набували популярності", - нагадує Haaretz.

Терористи ІДІЛ широко використовували бомби, які доставляли безпілотники, створюючи значну загрозу для сил, які воювали проти них в Іраку і Сирії. Після вторгнення росії в Україну обидві сторони використовували невеликі дрони як місцеву альтернативу повітряним силам у зонах з інтенсивною протиповітряною обороною, застосовуючи їх як для атак, так і для спостереження. Ці безпілотники коштують кілька сотень доларів і оснащені спеціально модифікованими гранатами і саморобними вибуховими пристроями, які можуть знищувати транспортні засоби і навіть, за умови точного попадання, броньовані машини.

"Впродовж останнього десятиліття ми спостерігаємо зміну загроз з повітря", - каже старша наукова співробітниця Інституту досліджень національної безпеки Ліран Антебі.

Вона зауважила, що тенденції, які почалися в країнах Близького Сходу, згодом були помічені в Україні, а тепер дійшли і до Гази. ЦАХАЛ використовує невеликі дрони для збору розвідданих і точних атак у населених пунктах. Але поряд зі спеціалізованими військовими системами все частіше використовуються і готові продукти, зокрема, це роблять такі групи, як ХАМАС і "Ісламський джихад".

У 2021 році був збитий безпілотник ХАМАС, що летів до Ізраїлю з Сектору Гази, а цього року ЦАХАЛ конфіскував 10 безпілотників, які намагалися ввести до Гази з ізраїльської території через контрольно-пропускний пункт "Ерез".

"Хезболла" також запустила кілька дронів різного рівня складності на територію Ізраїлю. 

"Ці системи настільки прості, що навіть дитина може вразити ціль. Все, що ми бачили в Україні, ми побачимо і тут. Ці системи просто виготовити. Все, що вам потрібно - це дрон, програмне забезпечення, яке ви можете завантажити, вибухівка і чорна ізоляційна стрічка", - пояснює Антебі.

Вона зазначила, що ізраїльська протиповітряна оборона зосереджена на таких загрозах, як літаки і ракети, але це можна відкоригувати.

Нагадаємо, в Ізраїлі кількість загиблих громадян України збільшилася до трьох, ще шестеро українців зникли безвісти. Ще близько 700 українців не можуть виїхати з Ізраїлю через скасовані авіарейси. 170 українців заявили про бажання евакуюватися із Сектора Газа.