Китайський виробник дронів Mavic розкритикував заяву Шмигаля про масштаби закупівлі "мавіків"

Китайський виробник дронів Mavic розкритикував заяву Шмигаля про масштаби закупівлі "мавіків"

Китайська компанія-виробник безпілотників Mavic SZ DJI Technology назвала неправдивою заяву українського прем'єра Дениса Шмигаля, який сказав, що Україна скуповує 60% світового виробництва дронів Mavic.

Про це заявив представник компанії DJI Technology в коментарі Defense News.

"Ми вкрай здивовані заявою українського прем'єр-міністра, бо у нього не має інформації про виробничі показники DJI. Ця заява не має нічого спільного з реальністю і створює оманливе враження щодо ролі DJI в використанні продукції компанії в Україні", – сказав представник компанії.

За словами співрозмовника видання, усі дистриб'ютори та посередники DJI зобов'язані періодично підтверджувати, що вони дотримуються заборони про продаж дронів військовим, інакше ділові зв'язки з компанією можуть бути розірвані.

"Ми глибоко шкодуємо, що різні зацікавлені сторони ігнорують, що ми постійно публічно засуджуємо використання нашої продукції в військових цілях", – сказав він.

Defense News пише, що заява Шмигаля від 8 жовтня на Київському міжнародному економічному форумі про те, що Україна фактично купує 60% світового виробництва безпілотних літальних апаратів Mavic у DJI, хоча постачальник офіційно забороняє продавати військовим, підкреслює, як комерційні технології з військовим призначенням можуть проникати зони конфлікту практично безперешкодно.

Також зазначається, що у Європі дрони серії DJI Mavic продаються на Amazon від 600 євро (640 доларів) до кількох тисяч євро, залежно від складності літака, бортової камери та інтерфейсу терміналу користувача.

Згідно з нещодавнім звітом New York Times, який базується на офіційних даних української та російської митниці від стороннього постачальника, за оцінками, між січнем і червнем Київ отримав "мільйони" китайських безпілотників і запчастин, переважно з Європи через посередників.

У той же період, йдеться в статті, китайські торгові фірми відправили в росію обладнання для безпілотників не менше ніж на $14,5 млн.

Нагадаємо, органи влади населених пунктів Луганської області закупають дрони Mavic через систему державних закупівель Prozorro.