Росія атакує Україну новими дронами "Італмас": ISW пояснив, чим вони відрізняються від "шахедів"

Росія атакує Україну новими ударними дронами "Італмас": ISW пояснив, чим вони відрізняються від "шахедів"

Під час ударів по українській інфраструктурі росія все більше доповнює використання безпілотників "Шахед-131/136" дешевшими та легшими варіантами безпілотників російського виробництва "Італмас".

ISW зазначає, що 23 жовтня російські ЗМІ припустили, що російські війська під час атаки безпілотників на Київську область вперше в Україні застосували нові безпілотники великої дальності "Італмас" і його варіанти.

Російські джерела відзначили, що дрони "Італмас" легші за "шахеди" їх важче виявити та збити. Також вони дешевші за "шахеди", а це означає, що їх можна ширше виробляти та використовувати, але вони забезпечують легше корисне навантаження, що обмежує їхню корисність окремо. Російські війська, ймовірно, використовуватимуть безпілотники "Італмас" у тандемі з "шахедами", - йдеться у звіті ISW.

Раніше ISW оцінювало, що росія, ймовірно, намагається розширити та диверсифікувати свій арсенал безпілотників, ракет і керованих бомб для ударів по українській критично важливій інфраструктурі напередодні осінньо-зимового сезону, і збільшення використання безпілотників Italmas, ймовірно, є частиною цього ширші зусилля з диверсифікації боєприпасів.

Нагадаємо, газета The Washington Post отримала документи про роботу заводу з виробництва "шахедів" в росії у Татарстані (район Алабуга), які свідчать, що рф має на меті до середини 2025 року зібрати 6 тис. безпілотників.

За даними документів, які отримав WP, виробництво ударних дронів відбувається на заводі площею більш ніж 14 футбольних полів.