Reuters дізнався, як ЗСУ невистачає ударних дронів під Бахмутом: "Три цілі рф знищуємо, сім відпускаємо"

Reuters дізнався, як Україні невистачає ударних дронів під Бахмутом: "Три цілі рф знищуємо, сім відпускаємо"

Солдати ЗСУ, які пілотують український парк невеликих, дешевих штурмових безпілотників, висловлюють занепокоєння тим, що, попри те, що вони були новаторами у їх використанні, тепер їх обійшов їхній супротивник, оскільки рф вкладає гроші та ресурси у свій сектор безпілотників.

Про це пише Reuters, який поспілкувався з українськими бійцями.

Видання зазначає, що використання безпілотних літальних апаратів у бойовому режимі зі швидким переглядом від першої особи (FPV) було однією з найуспішніших із різноманітних недорогих стратегій, які Україна використовувала для захисту від повномасштабного вторгнення росії.

"Кожного тижня обидві країни публікують записи бортових камер з FPV, які коштують кілька сотень доларів, які летять назустріч і знищують ворожі танки та радарні системи вартістю мільйони", - зазначається у матеріалі.

У полі на сході Донецької області пілоти безпілотників 80-ї десантно-штурмової бригади, які воюють під Бахмутом, куди вони прибули для виконання випробувального польоту, заявили, що росія має перевагу завдяки більш організованим поставкам і більшим витратам.

"Їхні безпілотники завжди в повітрі, вдень і вночі. Ми бачимо, що вони налагодили серійне виробництво безпілотників для розвідки, спостереження і для завдання ударів", - сказав 34-річний командир взводу безпілотників, який представився позивним "Комрад".

Reuters зауважує, що важко точно оцінити російську чисельну перевагу в FPV, і досвід підрозділу під Бахмутом дає лише короткий "знімок" того, що відбувається, але Комрад оцінив цю перевагу рф приблизно вдвічі на його ділянці фронту.

"Комрад" каже, що його екіпажі можуть виконувати до 40 ударних місій на день, але їх число часто набагато менше через брак безпілотників.

Старший сержант роти безпілотників, 57-річний колишній бізнесмен з позивним "Їжак", розповів, що іноді екіпаж може мати 10 ідентифікованих цілей, але лише два-три безпілотники.

"Отже, ми можемо завдати удару по двом-трьом, а сімох мусимо відпустити, бо нам нема чим їх бити", - сказав він.

Цього року росія нарощує виробництво безпілотників FPV. У травні цього року російське державне оборонне підприємство оголосило, що планує почати виробництво до 3000 пристроїв на місяць.

Семюель Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки, сказав, що росія значно збільшила виробництво FPV за допомогою волонтерських груп, які одні, ймовірно, виготовляють багато тисяч безпілотників на місяць, а також оборонний сектор, який також розширює виробництво таких дронів.

Тим часом український уряд профінансував виробництво більших безпілотників більшого радіусу дії для розвідки та штурму, але переважна більшість малих пристроїв бойового рівня закуповувалися протягом війни громадськими організаціями та пожертвуваннями приватних осіб.

Пілоти 80-ї бригади кажуть, що так і досі, хоча держава зараз постачає частину безпілотників FPV.

У вересні український міністр цифрових технологій Михайло Федоров заявив Reuters, що в 2023 році Україна збільшила загальне виробництво безпілотників більш ніж у 100 разів. Інший міністр заявив у жовтні, що до кінця цього року Україна буде виготовляти "десятки тисяч" дронів на місяць.

"У нас є навчені люди, мотивовані люди. Але іноді ми відчуваємо дефіцит, і якщо уряд запустить широкомасштабне виробництво цих безпілотників, (баланс) війни зміниться на нашу користь", — сказав Їжак.

Нагадаємо, ще у вересні WSJ писав, що російська армія адаптувалася на полі бою в Україні, навчається на своїх помилках і перейшла до стратегії виснаження Києва і Заходу.

Очікується, що у 2024 році росія збільшить свої витрати на оборону до 10,8 трильйона рублів ($112 млрд). У проекті бюджету прогнозуються загальні витрати в 2024 році на рівні 36,6 трлн рублів, що на 15% більше, ніж цього року.